Mattis és Tillerson: Az észak-koreai rendszerváltás nem áll az Egyesült Államok érdekében

2017. augusztus 15. 07:41

Az Egyesült Államoknak nem áll érdekében rendszerváltozást előidézni Észak-Koreában – állította egy hétfőn megjelent közös véleménycikkben James Mattis, az amerikai védelmi miniszter és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője.

2017. augusztus 15. 07:41

Az Amerikai Egyesült Államoknak „nem áll érdekében a rendszerváltozás, vagy Korea felgyorsított újraegyesítése”, és Washington „nem keres semmiféle ürügyet arra, hogy csapatokat állomásoztasson a demilitarizált övezettől északra” – ezt a The Wall Street Journal című napilap hétfői számában írta James Mattis, az USA védelmi minisztere és Rex Tillerson, az USA külügyminisztere közös véleménycikkben.

Mattis és Tillerson leszögezte: országuk nem akar semmi rosszat tenni az észak-koreai népnek, amely szerintük „már eddig is sokat szenvedett, s amelyet nem szabad összekeverni az ellenséges phenjani rezsimmel”

James Mattis és Rex Tillerson megállapította, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai háború óta nem volt ilyen erőteljes a feszültség, és ennek az az oka, hogy Észak-Korea többször végrehajtott törvénytelen ballisztikusrakéta-kísérletet, valamint, hogy háborús hangnemet használ az észak-koreai rezsim. „Erre a Trump-kormányzat, a nemzetközi közösség által támogatott diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással válaszol” – szögezte le a két tárcavezető. Mint írták, Washington célja az, hogy Észak-Korea felszámolja ballisztikusrakéta-programját és a Koreai-félsziget teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul atomfegyvermentes legyen. Ehhez Washington „a kudarcot vallott stratégiai türelem politikáját új politikával váltja fel, a stratégiai elszámoltathatósággal”

A két politikus utalt arra is, hogy Kína szintén támogatja az amerikai diplomácia megközelítését. Ám leszögezték: ha Kína aktívabb szerepet kíván játszani a térség békességének és stabilitásának biztosításában, akkor „döntenie kell, hogy él-e az Észak-Koreára gyakorolt, meghatározó erejű diplomáciai és gazdasági befolyásával”

Mattis és Tillerson megjegyezte ugyanakkor: „nem reális” Kínának az a kérése, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea ne telepítse a THAAD rakétavédelmi rendszert, ez ugyanis szerintük „nem jelent veszélyt” Kínára. „Az Egyesült Államok tárgyalni akar Phenjannal, de – tekintettel Észak-Korea tárgyalásokon hosszú idő óta tanúsított tisztességtelenségére és a nemzetközi egyezmények ismételt megsértésére, az észak-koreai rezsimen a sor, hogy jelezze óhaját a jóhiszemű tárgyalásokra” – hangsúlyozta James Mattis és Rex Tillerson. Hozzátéve, hogy e szándékra komoly jelzés lenne a provokatív fenyegetések, nukleáris kísérletek, rakéta-felbocsátások és más fegyverkísérletek azonnali beszüntetése.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. augusztus 16. 21:52
Bezzeg, ha érdekében állna.
Onurisz
2017. augusztus 15. 12:05
Az nagy baj lenne, ha az USA nem akarna rendszerváltozást Észak-Koreában, de valójában impériumváltást nem akar. Felszólítják Kínát, hogy intézkedjen. Ha Kína bevonulna és rezsimet váltana, az amerikaiak még meg is köszönnék.
tango47
2017. augusztus 15. 11:51
Ha lenne olaj É.K. földjében, már régen "felszabadította" volna az USA.
Petykabá
2017. augusztus 15. 10:21
micsoda gerinctelen faszkalapok. É-Korea az egyetlen olyan potenciális USA célpont az elmúlt 50 évben, ahol az USA a várható áldozatok ellenére valami jót tehetne. É-Korea, olyan, mintha Hitler és Sztálin közös gyereke életben maradt volna, és lengyel zsidókon uralkodna. Olyan ez, mintha elfelejtettek volna bezárni egy Auschwitzot... Egyébként elképesztő cinizmus ezt tűrni, és benyalni nekik. Amikor az Oroszokkal kell keménykedni irtó nagy a pofájuk, pedig, ha nem ellenségeskednének az Oroszokkal, akkor nem kellene Kína É-Korea védekezését sem komolyan venni, mert egy Japán-USA-Európa-Oroszország tengellyel Kína kussolna, főleg a seggében Indiával...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!