Feleannyit sem fizetnek a britek az EU-nak, mint a kilépéspártiak gondolták

2017. augusztus 08. 08:58

Valótlannak bizonyult a Brexit-pártiak értesülése, miszerint az Egyesült Királyság heti 350 millió fontot fizetne az Európai Uniónak – kiderült, hogy ez az összeg több, mint kétszerese a tényleges, 156 milliós értéknek.

2017. augusztus 08. 08:58

Közeledik a Brexit időpontja, ezzel együtt pedig egyre több hivatalos adat kerül napvilágra a britek EU-tagságával kapcsolatban. Korábban a kilépéspártiak például azzal kampányoltak, hogy az EU-nak küldött heti 350 millió fontot az egészségügyre is költhetnék – ám amellett, hogy a Brexit-kampány után kiderült, ezt az összeget nem az egészségügyi rendszer fejlesztésére fordítják, az Independent kiderítette, a heti 350 millió fontos összeg sem stimmel – hiszen a britek „csupán” heti 156 milliót fizettek az Uniónak.

Az Egyesült Királyság a 2016-17-es időszakban egyébként 8,1 milliárd fontot fizetett az Európai Uniónak, így jön ki a heti 156 milliós összeg – amely egyébként öt éve a legkevesebb EU-s hozzájárulás, amit a britek befizettek.

Így tehát a Boris Johnson mostani brit külügyminiszter által is hirdetett 350 milliós összeg nem állja meg a helyét. Az Egyesült Királyság Statisztikai Hivatala például nemrég félrevezetőnek nyilvánította a heti 350 milliós állítást, a Pénzügyi Tanulmányok intézete pedig egész egyszerűen abszurdnak nevezte azt.

Tom Brake, a Liberális Demokraták Brexit-szóvivője a következőképpen kommentálta a hírt: „A Brexit-kampány heti 350 millió fontot ígért az egészségügyi rendszerre. Nem elég, hogy a Brexit-pártiak nem tudták előteremteni ezt a pénzt, de most kiderült, hogy a tényleges hozzájárulásunk az EU működéséhez kevesebb, mint a fele annak, amit ők mondtak.” Hozzátette, a befizetett összeg elhalványul az Európai Unió közös piaca által nyújtott előnyök mellett – annak elhagyásával pedig óriási kár éri a brit gazdaságot.

Az anyagiak egyébként nemcsak a brit belpolitikában, de a Nagy-Britannia és az EU közti tárgyalásokban is jelentős szerepet játszanak. A brit miniszterelnöki hivatal nemrég volt kénytelen elutasítani azt az értesülést, miszerint Theresa May miniszterelnök kész lenne 36 milliárd fontot fizetni az EU-nak annak érdekében, hogy jobb kereskedelmi egyezséget harcoljon ki Brüsszellel.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 08. 14:35
A felének a fele is ablakon kidobott pénz. Ugyanúgy butaság 10 000 forintost kidobni az ablakon, mint 20 000 forintost. Az összeg persze más, de a cselekmény és annak minősítése ugyanaz.
Berecskereki
2017. augusztus 08. 10:43
Tagok meg nem is. Norvégia Izland és Liechtenstein nem tagja az EU-nak, de a megállapodás értelmében élvezik a legtöbb előnyt. "Az EEA-megállapodás 1994-es életbelépése óta Norvégia Izlanddal és Liechtensteinnel együtt beléphet az EU belső piacára, cserébe viszont ezeknek az államoknak is részt kell venniük az európai pénzügyi támogatások rendszerében. Az EEA és a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok célja, hogy csökkentsék az EEA-tagállamok gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeit. A Finanszírozási Mechanizmusok révén 2004 és 2009 között mintegy 1,3 milliárd eurós (közel 400 milliárd forintos) támogatás vált elérhetővé, az összeg közel 97 százalékát Norvégia állta. " http://tagokvagyunk.reblog.hu/norvegia-es-az-eu-egy-paratlan-paros Miért ne kaphatná meg ugyanezt az Egyesült Királyság?
Berecskereki
2017. augusztus 08. 10:12
"Az Egyesült Királyság a 2016-17-es időszakban egyébként 8,1 milliárd fontot fizetett az Európai Uniónak" Ez az adat nem egyezik meg az EU honlapján megjelenő adattal, ahol a következő olvasható: "Az Egyesült Királyságnak az uniós költségvetésbe történő befizetései az Egyesült Királyság GNI-jéhez viszonyítva: 0,72 % https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/unitedkingdom_hu
áfonya
2017. augusztus 08. 10:06
Algyő ellehet menni riad majom sebességgel. Hazájukban a lófaszt karikára szelve meg ennék. Éheznek a migránsok Olaszországban, nem jó nekik a koszt. Nem dolgoznak örüljenek ha enni kapnak. Pisában kitört az afrikai rizslázadás, a migránsok a helyi prefektúra elé vonultak, hogy elegük van már a rizsből és az olasz ételekből, pénzt akarnak, és a hazájukban megszokott ízeket. Elegük lett a afrikai ínség elől menekülő menedékkérőknek az olasz ételekből Pisában, és már hetek óta tiltakoznak a prefektúra előtt a sanyarú olaszországi körülmények miatt, hogy rizst kell enniük és olasz ételeket, és pénzt követelnek, hogy maguknak főzhessenek. Az egyik helyi újság az Il Tirreno újságírója végül utána járt a dolognak, és a héten az egyik napon velük ebédelt, hogy a saját bőrén tapasztalja meg azt a szörnyű migránssorsot, ami végül Olaszországban vár azokra az afriakaikra, akiknek még az életük sem elég drága, még azt is kockáztatják, csak hogy eljussanak az európai édenbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!