Felszólították Canterbury érsekét, hogy ne foglalkozzon a Brexittel

2017. augusztus 01. 12:36

Justin Welby, az anglikán egyház főpapja azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy rövid idő alatt lezárulhat a Brexit folyamata. A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselői felszólították az érseket, hogy ne ártsa bele magát a politikába.

2017. augusztus 01. 12:36

A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselői felszólították Canterbury érsekét, hogy ne ártsa bele magát a szigetország európai uniós tagságának várható megszűnéséről szóló ügyekbe, a miniszterelnöki hivatal pedig visszautasította Justin Welby arról szóló kijelentéseit, hogy vajmi kevés esély van időben lezárni a kilépési tárgyalásokat.

Az érsek szerint „valószínűtlen”, hogy a brit kormány teljes körű egyezségre tud jutni a kilépés hivatalosan alig több mint másfél év múlva esedékes időpontjáig – idézte őt a The Daily Telegraph című brit napilap kedden, hozzátéve, hogy Theresa May helyteleníti Justin Welby szavait. A miniszterelnök hangoztatja – legutóbb épp szóvivője útján hétfőn –, hogy a kabinet kitart a kiválási tárgyalások menetrendje mellett.

Az újság szerint Canterbury érseke kivívta az euroszkeptikus konzervatív képviselők haragját is, és úgy vélik, kevesebb időt kellene áldoznia a Brexit folyamatára, vagyis az Európai Unióból való kilépésre, és többet a hívők száma miatti aggodalmakra. „Akkor talán jutna valamire” – mondta a lapnak Philip Davies képviselő. Egyik társa, Andrew Bridgen hozzátette, véleménye szerint abból mindig csak baj származik, ha a vallási vezetők a politikába, a politikusok pedig vallási ügyekbe ártják magukat. „Jobb, ha mindenki végzi a maga dolgát” – fogalmazott.

Justin Welby korábban felszólította a kormányfőt, hogy hozzon létre többpárti bizottságot, amely tanácsokkal látná el őt a Brexittel kapcsolatban. Hétfőn úgy fogalmazott, szükség lenne egy ilyen testületre, ha megállapodásra akarnak jutni az Európai Unióval, és nem akarnak kifutni az időből. Álláspontja szerint a kilépés által érintet bizonyos témakörök tárgyalását nem is a politikusokra, hanem szakértői bizottságokra kellene bízni.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2017. augusztus 01. 17:36
hülye buzi
apika2
2017. augusztus 01. 17:06
A politikusok felszólítják az érseket, ne szóljon bele a politikába - de ők beleszólnak hogy mibe szólhat bele valaki. Érdekes demokráciafelfogás :)
Akitlosz
2017. augusztus 01. 15:27
Papok és politikusok veszekednek. Fontos hír.
még fokozza
2017. augusztus 01. 14:49
Arra is fel kellett volna szólítani, hogy mivel foglalkozzon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!