Azonnal lecsap ellenfeleire a venezuelai kormány

2017. augusztus 05. 17:18

Fasisztának nevezte és azonnal lecsapna a venezuelai kormánypárt politikai ellenfeleire Delcy Rodriguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés szocialista vezetője.

2017. augusztus 05. 17:18

Gyors és kemény fellépéssel fenyegette meg Nicolás Maduro elnök politikai ellenfeleit a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés vezetője, a korábbi külügyminiszter Delcy Rodriguez.

„Ne gondolják, hogy hetekig, hónapokig vagy évekig fogunk várni. Már holnap cselekedni fogunk. Le fog sújtani az igazság azokra az erőszakos fasisztákra, akik gazdasági és lélektani háborút indítottak ellenünk” – mondta Rodriguez.

Korábban Maduro is fasisztának és terroristának nevezte ellenzékét, a politikai válságért pedig az Egyesült Államokat tartja hibásnak.

Az elnök, a kormánypárt PSUV (Venezuelai Egyesült Szocialista Párt) és államapparátus minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ellenzéket a kormányváltásban. Habár az egyesült ellenzék 2015-ben győzni tudott a parlamenti választásokon, és a venezuelaiak döntő többsége sem támogatja Maduro elnök tevékenységét, az elnök híveiből álló legfelsőbb bíróság fokozatosan megkurtította a törvényhozás jogköreit, s még a parlament feladatainak átvételére is kísérletet tett.

Az ellenzék az alkotmány adta lehetőségekkel élve aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy Maduro leváltását népszavazás útján érjék el, de ezt hol a választási bizottság, hol bíróságok akadályozták meg. Miután Maduro összehívta az alkotmányozó nemzetgyűlést, az óriási recessziót és inflációt átélő dél-amerikai országban folyamatosak lettek a tiltakozások, az összecsapásokban pedig már több mint 120 ember halt meg.

Az ellenzék szerint az alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen célja, hogy Maduro bebetonozhassa hatalmát, és ne kelljen megtartani a jövőre esedékes elnökválasztást. Az ellenzék bojkottálta a voksolást, az elektronikus szavazás szoftverét szállító cég vezetője szerint pedig „minden kétséget kizáróan” manipulálták a folyamatot. 

(MTI)

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gerebenes Ramon
2017. augusztus 06. 13:08
'Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek: vigyázó szemetek Venezuelára vessétek!"
noMores
2017. augusztus 05. 19:40
A NER tovabfejlesztett valtozata.
Baribál
2017. augusztus 05. 17:36
Magyarország is Venezuela sorsára juthat, mert nálunk se fog már önmagától, békésen lemondani Orbán. Garantált börtön élete végig neki és sok társának. Már bármi jobb nekik. Ha kell ők szerveznek "ellenzéki" erőszakos zavargást, amire hivatkozva rendkívüli helyzetet vezetnek be és eltávolítják a számukra veszélyes politikusokat, aktivistákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!