Szlovénia mellé állt az Európai Bizottság a horvát-szlovén határvitában

2017. július 04. 22:25

A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl közepén húzódó határvonal Szlovénia javára való módosításáról döntött. Szlovénia mellé állt az Európai Bizottság is.

2017. július 04. 22:25

Üdvözölte Miro Cerar szlovén kormányfő kedden az Európai Bizottság állásfoglalását, amely a horvát-szlovén határvitában eljáró hágai döntőbíróság előző heti ítéletének végrehajtására szólította fel Horvátországot és Szlovéniát.

A szlovén kormányfő a Twitter oldalán tette közzé az üzenetet, külön méltatva, hogy a brüsszeli testület kész segíteni az ítélet végrehajtásában.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke – miután a biztosok kollégiumának keddi ülésén meghallgatták a horvát és a szlovén álláspontról Neven Mimica horvát és Violeta Bulc szlovén biztost –, sajtótájékoztatóján közölte: a bizottság „tudomásul vette az ítéletet” és elvárja, hogy a felek tegyenek eleget az abban foglaltaknak.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt pedig Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Zágráb 2015-ben döntött úgy, hogy visszalép a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki a döntőbíróságon.

A határvita ügyében múlt csütörtökön döntött az eljáró hágai nemzetközi döntőbíróság, mégpedig Szlovénia javára, és az ítélet értelmében módosítani kell a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalat oly módon, hogy a szlovénok ne csak horvát területi vizeken keresztül tudjanak kijutni az öbölből az Adriai-tengerre, más vitatott területeket viszont Horvátországnak ítéltek, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát. Horvátország azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2017. július 05. 08:25
Jó nagy gecik a horvátok. Övék az Adria negyede....
kjkj945
2017. július 05. 07:58
Kerítést
Akitlosz
2017. július 05. 02:03
"Horvátország azonban nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést." Akkor minek fordult a hágai bírósághoz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!