Szijjártó: Magyarország nemzetbiztonsági érdeke Bosznia EU- és NATO-integrációja

2017. július 11. 16:08

Magyarország nemzetbiztonsági érdeke is, hogy Bosznia előrelépjen az EU- és a NATO-integrációban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hozzátéve: Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina NATO-tagsági akciótervének mielőbbi aktivizálását

2017. július 11. 16:08

Mivel a nyugat-balkáni térség stabilitásában Bosznia-Hercegovinának nagyon fontos szerepe van, Magyarország nemzetbiztonsági érdeke is, hogy Bosznia előrelépjen az EU- és a NATO-integrációban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagországainak Ausztriában zajló informális külügyminiszteri találkozóján.

Szijjártó Péter a tanácskozás alkalmából több kétoldalú megbeszélést is folytatott, mások mellett Igor Crnadakkal, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterével, akivel ez utóbbi országának európai uniós és NATO-integrációs folyamatáról tárgyalt.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: Magyarország támogatja, hogy Bosznia-Hercegovina szeptemberig visszaküldje (Brüsszelnek) az Európai Unió kérdőívére a szükséges válaszokat, mert akkor még a jövő év első negyedévében megkapja a tagjelölti státuszt. A magyar külügyminiszter hozzátette: „mivel Bosznia a NATO-hadműveletek egyik legjelentősebb NATO-n kívüli hozzájárulója, úgy gondoljuk, megérdemlik, hogy előre lépjenek a NATO-integrációs folyamatban”. Ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina NATO-tagsági akciótervének mielőbbi aktivizálását, amelyhez elengedhetetlenül szükséges néhány belső jogi lépés megtétele Boszniában. 

Szijjártó Péter kedden kétoldalú megbeszélést folytat Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszterrel is, akivel együttműködési megállapodást ír alá a két ország közötti gazdasági vegyesbizottság megalakításáról. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az Eximbank 34 milliós eurós hitelkeretet nyitott magyar cégek kirgizisztáni piaci tevékenységének támogatására. A visegrádi országcsoport soros magyar elnökségének egyik legfontosabb célkitűzése, hogy együttműködési alakítson ki Közép-Európa és Közép-Ázsia között. „Ebben Kirgizisztánnak fontos szerepe van, és az ország teljes támogatásáról biztosított minket ebben a kérdésben” – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bihari Hunor
2017. július 12. 08:40
A magyar többség egyetért a külügyminiszterrel, - amint a külügyminiszteri találkozó részvevői is egyetértettek.
áfonya
2017. július 11. 17:40
Merkel összeomlott! Azonnali nemzetközi segítségért kiált! Német egyesítésben segítettünk megköszönték a lenácizással . Merkel meghívott vendégeit lássa el ,semmi közünk hozzájuk......... Német belügybe nem szabad beavatkozni mert háborúba belekavarodunk ..Határ védelem segítségen kívül nem segíteni egyetlen egy tőkés országnak,nagyon visszaéltek . Nem szabad beavatkozni , merkel pénzeli a betolakodókat a fekete ruhás szélső baloldalt is akik "randaríroztak",akkor miért segítsünk. Nemzetközi segítséget kér a német kormány a hamburgi G20-csúcs alatt történt zavargások felelőseinek felkutatásához és felelősségre vonásához. Kedden megjelent adatok szerint a hét végén tartott tanácskozás megzavarására erőszakkal törekvő tüntetők legkevesebb 13 országból gyűltek össze az észak-németországi nagyvárosba. http://a-znewsonline.com/merkel-osszeomlott-azonnali-nemzetkozi-segitsegert-kialt/
SonGoku nagyfaterja
2017. július 11. 16:54
Kakadu nektek a törökök, fehéroroszok, oroszok, szerbek, bosnyákok is célkitűzés, mint EU és NATO tag holott ti is ugyanolyan földtúró balkáni parasztok vagytok, az elmúlt 50 év legnagyobb bűne volt a tízek jó részének bevétele az EUba, nem komfort népség, semmi keresnivalójuk (-valótok itt) ott.
még fokozza
2017. július 11. 16:50
Reggel polemizáltam itt Bosznia jövőjén és most magától a külügyminisztertől kaptam választ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!