Rossz hegyet másztak meg a szlovák szélsőjobbosok

2017. július 04. 08:20

Nem sikerült ápolniuk a hagyományaikat a szlovák szélsőjobboldaliaknak. A Mi Szlovákiánkért Néppárt tagjai megmászták a Alacsony-Fátra legmagasabb hegyét, ám kiderült, hogy a csúcs, amelyet kerestek, kilométerekkel arrébb fekszik.

2017. július 04. 08:20

A Marian Kotleba vezette szélsőjobboldali-nacionalista Mi Szlovákiánkért Néppárt megmászta a Alacsony-Fátra legmagasabb hegyét, a Veľký Kriváň-t, és az erről szóló fotót feltöltötték egyik Facebook-oldalukra. A gond azonban nem itt van. Mint kiderült, a Magas-Tátrában fekvő, szinte azonos nevű csúcsot, a Kriváň-t akarták megmászni, csak éppen eltévesztették a hegyet – írja a The Slovak Spectator.

Az ötlet egy XIX. századi hagyományból eredeztethető: egy szlovák író, bizonyos Gašpar Fejérpataky-Belopotocký kezdett el „nemzeti hegymászásokat” tartani a Magas-Tátra Kriváň-jára – volt, amikor ezeken a rendezvényeken a szlovák nacionalizmus több nagy alakja is megjelent.

A 200 évvel későbbi szlovák nacionalisták Facebook-oldalukon büszkék voltak rá, hogy tovább ápolják ezt a szlovák hagyományt, azt azonban nem vették figyelembe, hogy a Gašpar Fejérpataky-Belopotocký által megmászott Kriváň a Magas-Tátrában fekszik, míg az ĽSNS tagjai által meghódított Veľký Kriváň az Alacsony-Fátra legmagasabb hegye. 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. július 05. 07:10
A szlovák határ közelében van egy Balaton nevű falu https://hu.wikipedia.org/wiki/Balaton_(telep%C3%BCl%C3%A9s) Valószínűleg jó páran eltévedtek amiatt is.
Akitlosz
2017. július 04. 17:18
"egy szlovák író, bizonyos Gašpar Fejérpataky" Szép szlovák neve van. Mit jelent magyarul?
packó_
2017. július 04. 15:27
Szerintem ezek országot is tévesztettek.
zenitaph
2017. július 04. 15:00
háhá és miylen büszkén áldogálnak a dombon a pomogácsok. aztán nem lepődtek meg, hogy milyen könnyen teljesítették hazafias kötelezettségeiket? egy 1700 m magas hegy "megmászása" azért nem a világ legveszélyesebb tevékenysége. Persze a tátrai Kriván is inkább egy erős túra és nem hegymászás, de 2400 felett már legalább valami teljesítményillata van az egésznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!