Komoly következményei lehetnek a német-török konfliktusnak

2017. július 26. 12:21

Súlyos gazdasági következményei lehetnek a Németországgal kialakult konfliktusnak Törökország számára – véli Hóvári János volt ankarai nagykövet. Szerinte Törökországban sajátos felfogás uralkodik az uniós alapértékekkel kapcsolatban.

2017. július 26. 12:21

Komoly gazdasági következményei lehetnek Törökország számára a Németországgal kialakult konfliktusnak – mondta Hóvári János Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán szerdán.

A turkológus emlékeztetett arra, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszter a múlt héten bejelentette: irányváltás következik Németország Törökországgal fenntartott viszonyában, egyebek mellett felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalásokat, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek.

Magyarország korábbi ankarai nagykövete szerint az, hogy július 18-án egy német állampolgárt is előzetes letartóztatásba helyeztek fegyveres terrorszervezet támogatása gyanújával, lépésre kényszerítette a német diplomáciát. Az ehhez hasonló török intézkedések miatt romlik Törökországnak az európai térséggel és az EU-val kialakított kapcsolata. Az unió értékelvű politizálást követ, így a magáénak vallott értékeket – mint a demokrácia, sajtószabadság – azoknak az országoknak is illik betartaniuk, amelyek csatlakozni szeretnének az integrációhoz, ám Törökországban most ezekkel kapcsolatban „sajátos felfogás” uralkodik – mondta a szakértő.
   
 A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben, köztük az összeesküvésért felelőssé tett – az Egyesült Államokban élő – Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, amely 1984 óta fegyveres felkelést folytat Délkelet-Törökországban.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. július 26. 16:04
A kurd kérdést feszegetni. Csak úgy próbakép. Lécci!
BőröndÖdön
2017. július 26. 15:19
Majd mi segítünk a Szardogánnak...:(
Kovács József
2017. július 26. 14:16
de a törököknek van 3 millió beépített ügynökük
KannibálTatárÚr
2017. július 26. 13:21
A tavalyi puccslisérlet kapcsán még egy elitélő nyilatkozatot sem hallottam az EU részéről. Ezek szerint azt helyeslik. Az ország vezetését - amely JOGOSAN bünteti a lázadókat - pedig az EU vezetősége állandóan kritizálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!