Felosztaná Koszovót a szerbek és az albánok között a szerb külügyminiszter

2017. július 31. 11:18

Fel kellene osztani Koszovót a szerbek és az albánok között, ez megoldást jelenthetne az évek óta fennálló konfliktusokra – jelentette ki a szerb külügyminiszter egy hétfői írásában. Ivica Dacic szerint akár területcserét is lehetne alkalmazni.

2017. július 31. 11:18

Koszovó felosztása az albánok és a szerbek között hosszú távú megoldást jelenthetne a Belgrád és Pristina között évek óta fennálló konfliktusokra – fogalmazta meg véleményét Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Blic című belgrádi napilapban hétfőn megjelent írásában. A külügyi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vucic államfő nemzeti konzultációt kezdeményezett Koszovó helyzetéről, illetve a szerb-koszovói kapcsolat rendezéséről. Aláhúzta, hogy a köztársasági elnökkel tárgyalni kíván a lehetséges területfelosztásról.

A külügyminiszter szerint akár területcserét is lehetne alkalmazni

Ivica Dacic kiemelte: egy területcsere esetén mindenképpen különleges státust kellene biztosítani a Koszovóban található szerb templomoknak és kolostoroknak, valamint létre kellene hozni a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségét, amiről négy éve egyezett meg a két fél Brüsszelben. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha javaslata megvalósíthatatlannak bizonyul, más megoldási lehetőségeket keres majd, és támogatja a megvalósítható elképzeléseket.

A szerb külügyminiszter korábban többször is beszélt arról, hogy fel lehetne osztani a területet a szerbek és a helyi albánok között, illetve néhány éve azt is felvetette, hogy akár területcserét is lehetne alkalmazni. Így Szerbia megkapná a szerb kisebbség lakta koszovói területeket, míg Koszovóhoz csatolnának néhány, szinte teljes egészében albánok lakta dél-szerbiai térséget. Egyik ötlet sem valósult meg, sőt ez irányú lépések sem történtek annak ellenére, hogy Ivica Dacic 2012 és 2014 között miniszterelnökként megkezdhette volna az erről szóló párbeszédet.

Vucic: Ne adjuk át másnak, amink van 

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnöknek a Blic című napilap múlt heti számában jelent meg a nemzeti konzultáció szükségességéről szóló írása. Úgy fogalmazott: Szerbiának meg kell oldania a Koszovóval fenntartott viszonyt annak érdekében, hogy ezt a terhet a jövő generációinak ne kelljen tovább cipelniük, és Szerbia is tovább tudjon lépni. „Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket, és próbáljunk meg végre reálisak lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük, vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk” – fogalmazott a szerb elnök, mindazonáltal nem fejtette ki, mi az, amit már elveszített Szerbia.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Egyesek szerint a szerbek Koszovó elismerésére készülnek 

A szerb sajtóban megjelent vélemények szerint Aleksandar Vucic ezzel az írással, illetve az utóbbi hetekben tett kijelentéseivel Koszovó elismerésére készíti fel a szerb népet. Míg korábban a szerb államfők – és miniszterelnökként még maga Vucic is – azt mondták, hogy Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, legutóbbi kijelentései inkább arra utalnak, mégis erre készül az államfő. A múlt hétfői cikk megjelenése óta számos politikus és politológus véleményezte az államfő kezdeményezését. A legtöbben óvatosan fogalmaztak, és nem merték egyértelműen állítani, mi lehet egy ilyen egyeztetés végeredménye, voltak azonban olyanok is – például Aleksandar Vulin védelmi miniszter – akik leszögezték, hogy Belgrád nem készül Pristina önállóságának elismerésére.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rojtos
2017. július 31. 19:02
"@rojtos Egy velejéig romlott embernek válaszoltál. @Fideszhaver a nemzet ellensége. Födet rá! " Igen, ő az akinek mondod. Pedig hogy törekszik.
pollip
2017. július 31. 15:48
Nyeu kussolt Koszovó kiválásakor.
kopott
2017. július 31. 12:52
Jó ötlet, de akkor már ne is álljunk meg, jöhet Erdély, aztán felkészül Szlovákia.
még fokozza
2017. július 31. 12:49
Nem jól látja. Bizonyára külföldi nyomásra mondja. A szerbek erősebbek mint az analfabéta albánok. Az érdekük az lenne, hogy amikor az albánokat nem nyomja ennyire a nyugat akkor rendezzék a helyzetet. Persze az ő szemszögükből mondtam. A magyar érdek megint más lehet. Az igazi nagy kaland Bosznia felosztása lesz. Talán annak az előjátékát látjuk. Ott észnél kell lennünk, mert létkérdés egy szabadkikötő és onnan a szállítási útvonal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!