Az Európai Parlament felfüggesztheti a török csatlakozási tárgyalásokat

2017. július 06. 14:52

Az Európai Parlament felfüggeszti az európai uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, amennyiben változtatás nélkül keresztülviszik az alkotmánymódosítást, amely Erdogan elnök hatalmát növelné.

2017. július 06. 14:52

Az Európai Parlament Törökország európai uniós csatlakozásának felfüggesztésére szavaz, ha Ankara változatlanul hatályba lépteti azt az alkotmánymódosítást amely komoly hatalmat biztosítana Recep Tayyip Erdogan elnöknek. 

A parlament csütörtökön elfogadott egy határozatot, amely felhívja a Bizottságot és tagállamokat arra, hogy késedelem nélkül függesszék fel a tárgyalásokat Törökországgal, amennyiben a török reformcsomagot nem változtatják meg. 

Ankara nem fogadja el az EU jelentését – mondta válaszként az Európai Parlament döntésére Omer Celik az európai ügyekért felelős török miniszter.

A miniszter megjegyezte: „Az Európai Parlament nem volt szolidáris Törökországgal a puccskísérlet után. Erős támogatásra számítottunk, de ehelyett a tagsági tárgyalások felfüggesztéséről kezdtek beszélni, ami helytelen”.

Törökország kapcsolatai az EU-val a tavaly júliusi sikertelen puccskísérlet után romlottak meg. Az ellentét tovább mélyült az áprilisi referendumot követően, amely Erdogan elnököt az állam végrahajtó hatalmának egyedüli fejévé tette. Ezt követően az elnök hatáskörébe tartozik a miniszterek kiválasztása, a törvények szentesítése, a választások elrendelése és a szükségállapot kihirdetése is.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2017. július 06. 16:13
Őrizetbe vették a Amnesty Internacional helyi vezetőjét és további 7 jogvédőt Törökországban, amint egy szállodában tréningen vettek részt.. Ezeket a szent embereket?! És még azt mondják egyesek, hogy Erdogán nem egy diktátor.:-)
Akitlosz
2017. július 06. 15:28
Nincsen jelentősége. Így sem meg úgy sem, sehogyan sem akarja az EU Törökországot felvenni, már hosszú évtizedek óta csak hülyítik Törökországot. Így Törökországot ezzel semmilyen veszteség nem éri.
balbako_
2017. július 06. 15:22
Addig küzdenek a derék eurokraták, míg a törökök át nem küldenek egypár millió migránst Európába. Ezt ígérték Sorosnak eszerint cselekszenek.
SilentBob
2017. július 06. 15:18
A törökök meg függesszék fel Öcalant.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!