Áder: A globális vízválság fenyegető valóság lett

2017. július 20. 18:13

Növekszik a vízzel kapcsolatos katasztrófák és károk mértéke – jelentette ki Áder János csütörtökön egy vízzel és természeti katasztrófákkal foglalkozó ENSZ-ülésen. A köztársasági elnök javaslatokat is tett a helyzet enyhítésére.

2017. július 20. 18:13

A globális vízválság mára fenyegető valósággá vált – jelentette ki Áder János köztársasági elnök csütörtökön New Yorkban, a vízzel és természeti katasztrófák csökkentésével foglalkozó magas szintű ENSZ-ülésen.

Az államfő – aki a helyzet társadalmi, gazdasági, egészségügyi és szociális következményeit is sorra vette felszólalásában – arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízzel kapcsolatos katasztrófák száma és az okozott károk mértéke is jelentősen nőtt az utóbbi időben.

Áder János számos javaslatot fogalmazott meg a tanácskozáson. Ezek között szerepel, hogy a párizsi klímaegyezményhez ne csak a szuverén államok, hanem városok, tartományok, szövetségi államok is csatlakozhassanak. Emellett a megállapodás kiterjesztését sürgette a tengeri hajózásra, továbbá a vizes infrastrukturális befektetések megduplázását szorgalmazta a következő öt évben.

A köztársasági elnök arra is javaslatot tett, hogy az ENSZ szervezetén belül egy központi felelőse legyen a vízügyi kérdésnek, amely értékelése szerint gyorsabb és hatékonyabb reagálást tenne lehetővé.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2017. július 21. 10:06
Sajnos, Ádernek CSAK ezzel kell foglalkoznia. Vagy csak ezzel ajánlatos. Miközben Budapest egét naponta besávozzák a CHEMTRAIL-ok (vegyi csíkok: alúmínium, stroncium, bárium, nanocsövecskék, baktériumok, vírusok keveréke !!!) Az időjárást több féle képpen is meg lehet változtatni röpke időre, de a Világ, a Föld időjárását NEM a rajta élő emberek, állatok és növények határozzák meg, hanem a Föld időjárása határozza meg, hogy lehet-e élet rajta vagy sem. Nem ismerjük, - és talán jobb is - hogy miért ilyen egyedi a Föld időjárása. Természetesen kűzdeni KELL a környezetszennyezés ellen, de a környezet milyenségét a rajta élő emberfajok milyensége határozza meg: vannak tiszta országok és vannak koszos, mocskos, büdös országok. Mármint attól függően, hogy milyen mentalitásúak a lakóik. Legjobb áttekinteni a népek (nemzetek) konyháinak tisztaságát. A széndioxid mennyiségének méricskélése és az abból származó PÉNZ a fontos, mert ez egy JÖVEDELMEZŐ ÜZLET.
A teremburáját
2017. július 21. 05:19
Ezek a hülye zöldek sohasem fogják megérteni, hogy a víz nem tűnik el és nem keletkezik új víz sem, hanem körforgása van! Minden évben ugyanannyi párolog el és ugyanannyi esik le eső, hó formájában, csak nem egyenlő elosztásban! Gazdálkodni kell megtanulni vele! a XIX-XX. sz-ban a föld volt az érték ezért kiszorították róla a vizet, mostanra megfordult a trend. Távolkeleten ahol főleg rizst termesztenek a domboldalokon, teraszos művelésben is megtudják tartani és felhasználni a vizet. Meredek hegyoldalakról nem szabad kivágni a növényzetet, mert nem lesz ami megtartsa a talajt és a vizet. Áradáskor a plusz vizet viztározókban kellene feltartani és utána öntözésre, haltenyésztésre használni. Nem kellene árterületre épitkezni - vagy ha mégis, akkor cölöpös épitésben, megint mint keleten - s akkor nem kellene gátakat sem építeni. Ergo, az emberiség mentalitását kellene megváltoztatni és nem a klimaváltozás ellen szélmalomharcot folytatni! Azt ugyanis sem megállitani, sem megváltoztatni nem tudjuk!
annamanna
2017. július 21. 05:18
Ez olyan téma, amiért háztartási szinten az egyes emberek is sokat tehetnek (bár a panelban lakók szinte semmit). Ez pedig az ún. szürkevíz-újrahasznosítás, aminek megvalósításához persze rengeteg segítség, támogatás, propaganda kellene, de megérné, mert valóban fontos. A másik a háztartási vegyszerhasználat korlátozása, ahhoz is rengeteg kampányra volna szükség. Persze lehet, hogy ez a spórolás csak "cseppben a tenger", de a hasznáról legalább mindenkit könnyű meggyőzni. Ami egyéni szinten "nagy durranás" lehetne, az a vízöblítéses vécék lecserélése komposzt-toalettekre: http://www.foek.hu/korkep/termek/10072.html Személyenként napi 50 liter ivóvizet lehet vele megspórolni. Előbb-utóbb muszáj lesz áttérni rá.
megfejtô
2017. július 21. 02:46
Ez ugyan nem ehhez a topichoz tartozik, de amennyire szeretem a mandi fòrumàt, annyira ki is àbràndít. Mi esèlye van gyerekeinknek, unokàinknak, amikor mi így viselkedünk egymàssal, ilyen megosztottak vagyunk a sajàt elôítèleteink mentèn ès egy ilyen elcseszett bolygòt hagyunk ràjuk?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!