Csak megszületett a megállapodás May és az északír unionisták között

2017. június 26. 15:28

Megállapodott a Theresa May vezette Konzervatív Párt az északír DUP-pal a közös kormányzás kérdésében. Az együttműködés létrejött a két parlamenti erő között, ám Koalícióra nem lépnek egymással.

2017. június 26. 15:28

Kormányszerződést kötött Theresa May brit miniszterelnök az Arlene Foster által irányított északír Demokratikus Unionista Párttal – írja a Zeit. A szerződés értelmében kisebbségi kormány áll fel, mellyel a DUP együtt fog szavazni a fontosabb kérdésekben, de Koalíció nem jön létre.

A megállapodás azután született meg, hogy a konzervatív kormányzat Londonban ígéretet tett arra: több pénzzel támogatja az északír veteránok ellátását – jelentette a DUP szóvivője. Pont kerülhet ezzel az unionista párt követeléseire, amikről korábbi cikkünkben írtunk.

May „örvendetesnek” nevezte a megállapodás megszületését és kiemelte, hogy a konzervatívok és a DUP „sok közös értéken” osztoznak. 

Nem ez az első alkalom, hogy egy brit konzervatív kormány északír unionisták támogatására szorul a többség eléréséhez. John Major miniszterelnök 1996-ban és 1997-ben is az Ulsteri Unionista Párt erői által tudta a többségét fenntartani.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. június 26. 16:47
A labancok és a gazdáik megértik egymást.
aleb19
2017. június 26. 16:40
szornyelledefrasz es bandaja kirohogott mindenkit aki a valasztasi kampanyban tobb penzt akart a rendoroknek, tuzoltoknak stb ...most ez kb 3milliard euro extra kiadas 5 ev alatt, hogy a kisebsegi kormany mukodni tudjon
аvmanster
2017. június 26. 15:47
korábban az ír katolikusok pártján álltam. de egy ideje, nagyjából az ír gázoló botrányos ügye óta már az északír unionistákat találom szimpatikusabbnak. ezzel együtt remélem nem újulnak ki az ellentétek.
zakar zoltán béla
2017. június 26. 15:39
Tudható volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!