A Naprendszer létrejöttéről mesélhet a holland meteorit

2017. június 27. 17:16

Egy hollandiai pajtába csapódott bele a Földnél is öregebb, négy és félmilliárd éves meteorit. A lelet sok információval szolgálhat a Naprendszer kialakulásának időszakáról.

2017. június 27. 17:16

Ez év januárjába csapódott bele az Amszterdamhoz közeli Broek in Waterland falu egyik pajtájának tetőzetén az 500 grammos, ököl nagyságú égi kő – írta a National Geographic. Az elmúlt kétszáz év során ez volt a hatodik Hollandiában talált meteorit.

A Mars és a Jupiter közötti meteorsávból származó ritka kődarab fontos információnkkal szolgálhat a Föld keletkezése előtti időkből. 

„A meteoritok különlegesek, mert ilyen korú kőzetek nem találhatók a földön” – mondta Leo Kriegsman geológus, a leideni Naturalis biodiverzitás központ kutatója. A tudós hozzátette: „Alaposabban megismerhetjük, hogy mi történt a naprendszerünk kezdetekor, amikor egy csillagfelhő darabokra tört, és kezdtek létrejönni az ásványok, amikor a kisbolygók először kezdtek kialakulni. Információt kaphatunk arról mi történt a legelején, amikor a Föld kialakult”.

(Fotó:phys.org)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. június 27. 21:59
Aztán ha leesik egy ilyen kő, akkor kié?
KannibálTatárÚr
2017. június 27. 20:12
Mindig csodáltam a geológusokat: találtak egy kődarabot és az alapján elmondtákm az egész vidék geológiai történelmét, eredetét. Az űrkutatók - úgy látszik - semmiben sem maradnak el mögöttük.
Peter8811
2017. június 27. 19:00
3,60-nas kenyérnek néz ki a Kőkorszakból.
lutra
2017. június 27. 18:50
"Ez év januárjábaN csapódott bele..." - az NG-n még helyesen írták, a mandis firkásznak már nem sikerült ez a bravúr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!