Titkos információkat árulhatott el Trump az oroszoknak

2017. május 16. 08:37

Harmadik féltől származó hírszerzői adatokat árulhatott el Donald Trump az orosz külügyminiszternek a múlt heti találkozójuk során – írja a The Washington Post. A kormány oldaláról ugyanakkor tagadják a lap állításait.

2017. május 16. 08:37

A The Washington Post című napilap hétfői cikke szerint Donald Trump amerikai elnök titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel múlt heti tárgyalásaikon. A lap meg nem nevezett jelenlegi és volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte az állítólagos értesüléseket. Ezek szerint az amerikai elnök arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, s ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket. Közlésével – állítja a The Washington Post (WP) – Trump elnök veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra. 

A lap értesüléseit a Fehér Ház nem kommentálta, ám Rex Tillerson külügyminiszter közleményben reagált. „A találkozón Trump elnök Lavrov külügyminiszterrel a témák széles körét vitatta meg, köztük a terrorelhárításra vonatkozó közös erőfeszítéseket és fenyegetéseket is. (...) ám a forrásokat, a módszereket vagy a katonai hadműveleteket nem vitatták meg” – olvasható a közleményben. Az amerikai diplomácia irányítója jelen volt a Trump-Lavrov találkozón.

Dina Powell, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadója közleményében hamisnak minősítette ezt a történetet. Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki ugyancsak jelen volt a Fehér Ház Ovális Irodájában lezajlott az amerikai-orosz tárgyalásokon, a WP-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az elnök és a külügyminiszter „egyetlen pillanatig sem fedtek fel olyan hírszerzési forrásokat vagy módszereket, amelyek már ne lettek volna nyilvánosan is ismertek”.

A kongresszusi politikusok meglepetéssel reagáltak a napilap információira. „Zavarba ejtő, ha egyáltalán igaz” – fogalmazott Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke „problematikusnak” nevezte az ügyet, de ő is fenntartásait hangoztatta az információk valóságtartalmát illetően. „Zavarónak mondanám, de mielőtt kommentálnánk, először derítsük ki, hogy mi történt” – nyilatkozott John McCain republikánus politikus, a szenátus katonai ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának vezető demokrata párti politikusa Twitter-bejegyzésben reagált. „Ha ez igaz, akkor ez óriási pofon a hírszerző közösségnek” – írta a virginiai politikus.

(MTI / The Washington Post)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. május 17. 23:51
Én csak azon csodálkozom, hogy az átadott titkok orosz kézre adásában nem játszott kulcsszerepet Orbán Viktor és a Fidesz. Mint Putyin pincsikutyái, biztos nem szivárogtattak ki adatokat az újság íróknak szemben a locsi-fecsi Trump-pal és Lavrovval. Kezdem azt hinni, hogy az egész világ meghibbankt, az élén Junkerral, Sorossal, az amerikai senatus és kongressszus képviselőivel.... Mekkora pofon Amerikának Putyin felajánlott segítsége...
Öreg
2017. május 16. 13:25
Trump kérjen tanácsot Orbán Viktortól, hogyan kell reagálni a hazugságokra!
balbako_
2017. május 16. 13:01
Nyilván pofátlan hazugság.
pepo
2017. május 16. 11:40
The Washington Post= 444, index, stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!