Nem maradnak kampány nélkül a franciák

2017. május 09. 10:41

Éppen hogy megválasztották Franciaország új elnökét, szinte azonnal elstartolt a júniusi nemzetgyűlési választás kampánya.

2017. május 09. 10:41

A vasárnapi ünneplés után hétfőn már a júniusi nemzetgyűlési választásokra való készülésről szólt a nap Emmanuel Macron és mozgalma számára. Macron hétfőn lemondott a mozgalom vezetéséről, és bejelentette, hogy az új néven, La République en marche (A Köztársaság lendületben) elnevezéssel párttá alakul és mindenhol akarnak jelöltet indítani. A mozgalom főtitkára Richard Ferrand elmondta: az irányítás az új kormányfő feladata lesz, a cél pedig, hogy többségre vigye a nemzetgyűlési választásokon az államfő pártját. Macron állítólag már kiválasztotta miniszterelnök-jelöltjét, de a nevét még nem árulta el.

Marine Le Pen is megváltoztatja a Nemzeti Front nevét, de még nem mondta el, hogy mire.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. május 09. 16:44
"Nem maradnak kampány nélkül a franciák" Franciák? Azért érdekelne egy olyan adat, hogy a jelenlegi francia állampolgárok hányad részének volt már mind a 8 dédszülője is francia állampolgár.
Akitlosz
2017. május 09. 16:26
Valami azt súgja, hogy meg fogják bánni a szocialisták és a republikánusok, hogy ezt a Macront támogatták, mert könnyen a fejükre nőhet. Abból a két pártból amelyeket folyton hagyományos "nagy pártként" szoktak eladni az újságírók könnyen csupán közepes pártok válhatnak, s elindulhatnak mindketten az mszpsedés útján. Másik lehetőség, hogy a szavazók csak az elnökválasztáson támogatták Macront és utána visszatérnek a régi pártjaikhoz. És akkor Macron illetve a mozgalma koppan nagyon, ha más párt nyeri meg a választást és fog kormányozni. Az elnök csak akkor igazán nagy valaki Franciaországban, ha az ő pártja kormányoz. De ha nem, akkor jelentősen felértékelődik a miniszterelnök.
Akitlosz
2017. május 09. 16:21
Nem biztos, hogy jó ötlet ilyen kevés idővel a választás előtt pártnevet változtatni. A régi megszokott nevet már jól ismerik a szavazók, míg az új nevet nem, így kétlem, hogy névcsere többet használna, mint amennyit árt, ilyen kis idővel egy választás előtt.
Akitlosz
2017. május 09. 16:20
Ennek az újságírónak a kiejtésénél még az én francia kiejtésem is jobb/kevésbé rossz. Nem en márs, hanem an márs. Lásd még en France an Fransz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!