Merkel: Nem számíthatunk többé Trump Amerikájára

2017. május 28. 20:27

Angela Merkel német kancellár egy bajorországi kampányrendezvényen vasárnap azt mondta, hogy a Brexit és Trump elnöksége fenyegeti a nyugati szövetségi rendszert. Európának saját kezébe kell vennie sorsát – emelte ki Merkel. A Trumppal folytatott tárgyalásokból azt a következtetést vonta le, hogy Németország és Európa nem számíthat Amerikára. A klímaváltozással kapcsolatosan egyeztetéseket pedig egyenesen kiábrándítónak nevezte a kancellár.

2017. május 28. 20:27

A német kancellár, aki egyben a jobbközép CDU elnöke a München melletti Truderingben pártja és a testvérpárt bajor CSU közös rendezvényén beszélt Európa jövőjéről. A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport előző nap véget ért csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: az utóbbi napokban megtapasztalta, hogy egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire.

„Nekünk, európaiaknak tényleg saját kezünkbe kell vennünk sorsunkat”

– mondta Merkel. A kancellár hozzátette, hogy meg kell őrizni a barátságot az Egyesült Államokkal és az EU-ból távozni készülő Nagy-Britanniával, és jó szomszédságra kell törekedni Oroszországgal és más államokkal, „de tudnunk kell, hogy nekünk kell megharcolnunk a saját jövőnkért.” Németország „ahol csak tud, segít” európai uniós partnereinek, mert „Németországnak csak akkor mehet jól a sora, ha Európának jól megy a sora” – tette hozzá a kancellár.

Az EU megmentésén dolgozhat Merkel
    
A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap szerint a berlini kancellári hivatalban már formálódik is egy terv az EU megerősítésére, amelynek kidolgozására a Brexit és Donald Trump amerikai elnökké választása ösztönzi a kancellárt. A lap a „Titkos terv Európának” című írásában rámutatott, hogy Angela Merkel néhány hete új, szokatlanul szenvedélyes hangnemben beszél az EU-ról, illetve Európáról.

Hozzátették, hogy a kancellári hivatal megbízásából belső használatra készülő közvélemény-kutatásokból Merkel és környezete azt érzékeli, hogy a Brexitről szóló népszavazás és Donald Trump választási győzelme óta EU-, illetve Európa-párti irányba változik a közhangulat. Az ország újraegyesítése óta most először a németek relatív többsége pártolja az uniós integráció felgyorsítását, elmélyítését. 

A vasárnapi bajorországi rendezvény volt a Bundestag-választást felvezető kampány első nagyobb szabású CDU/CSU-s eseménye. A hagyományos módon egy sörsátorban rendezett politikai fórum leginkább annak bemutatását szolgálta, hogy a testvérpártok félretették a menekültügy körüli vitákat és együtt küzdenek a választási győzelemért. Angela Merkel mellett a CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök is felszólalt, nagyon jónak nevezte a CDU és a CSU együttműködését, és hangsúlyozta, hogy a kampány középpontjába a biztonság és a jólét megőrzését állítják. A rendezvényt eredetileg keddre tervezték, és a manchesteri terrortámadás miatt halasztották el.

Feszültség a klímaváltozás ügyében

Az Independent szerint Trump és Merkel találkozóját árnyékolja be a klímaváltozás körüli vita is. Trump korábban többször kijelentette, hogy téves elképzelésnek nevezte a globális felmelegedés jelenségét.  A német kancellár korábban riportereknek értékelte a Trumppal folytatott tárgyalásokat:

„Az egész megbeszélést a klímával kapcsolatosan nagyon nehéznek, ha nem nagyon kiábrándítónak kell nevezem.”

Az USA nyílt kártyákkal állt a kérdéshez: „Az Amerikai Egyesült Államok a klímaváltozással és a párizsi egyezménnyel kapcsolatos politikájának újragondolási folyamatában van és így nincs abban a helyzetben, hogy csatlakozzon a konszenzushoz ezekben a témákban” – nyilatkozták az ügyben. 

A G7-ek vezetői az USA-temiatt szigorúan bírálták. „Megértve ezt a folyamatot, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Királyság államfői és kormányai, valamint az Európai Tanács és Európai Bizottság elnökei megerősítik az erős elhatározásukat a párizsi megegyezés gyors megvalósítása iránt” – reagáltak az amerikai közleményre. Trump elnök szombaton a Twitteren jelentette be, hogy a következő héten fog döntést hozni a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatosan.

(MTI / The Independent)

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. május 30. 07:50
Muti te vagy Németország Kádár Jánosa Trump meg Amerika Gorbacsovja mész a levesbe.
antioxi
2017. május 29. 19:57
Amire senki nem gondol (talán még Trump se): Ha az USA "elfarol" az EU-tól abból következhet, hogy az EU (Németország) törvényszerűen közeledni fog Oroszországhoz. Ha ez bekövetkezik, az egyel több szög lesz Trump koporsójában, ti. az amerikai hadi iparnak szüksége van az orosz-veszélyre ahhoz, hogy a fegyverzeti ipar "viruljon" ami az USA létének alapja.
Vén Csataló
2017. május 29. 12:59
Mármint miben nem számíthattok Trumpra? Európa muszlim barbárokkal való elárasztásában? Hát ez tényleg szörnyű!
Mindjárt
2017. május 29. 12:46
Merkelnek tudnia kéne, hogy habár Európa ura, nem Amerika ura :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!