Lengyel vizsgálat: robbanás történhetett a szmolenszki gépen

2017. április 10. 17:15

A lengyel vezető személyiségek egész sorának halálát okozó eset után nyomozó új lengyel vizsgálóbizottság szerint sok jel utal arra, hogy robbanás történt a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa során, a gép még a levegőben esett szét darabokra.

2017. április 10. 17:15

Sok jel utal arra, hogy robbanás történt a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa során, a gép még a levegőben esett szét darabokra – közölték a lengyel kormánygép egykori tragédiájának körülményeit vizsgáló, a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett működő bizottság hétfői varsói sajtóértekezletén.

A tájékoztatón egy dokumentumfilmet vetítettek, amelyben összefoglalták a tavaly február óta működő vizsgálóbizottság által megállapított tényeket. A  katasztrófa folyamatát animációk révén szemléltették. Megállapították: a repülés utolsó másodperceiben a repülőgép műszerei több műszaki hibát jeleztek, és a gép még a levegőben esett szét darabokra.

A roncsdarabok elhelyezkedése a földön, a holttestek sajátos sérülései „arra késztették a bizottságot, hogy teljesen valósnak tekintse a robbanás lehetőségét”. A bizottság által végzett kísérletek eredményei szerint a robbanás „legvalószínűbb kiváltója egy termobarikus töltet volt, amely erős lökéshullámot eredményezett” – hangzott el a filmben.

(MTI)

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pikkelő
2017. április 11. 21:29
1. Az oroszok gond nélkül megtesznek ilyet és általában megússzák. 2. Lengyel szempontból a baleseti verzió egyben az akkori lengyel vezetés erős kritikája, elég sok dolog utal nyomás gyakorlásra, például az előző kapitány sorsa. 3. Nagyon komoly bizonyítékok kellenének egy késői, nem pilóta hibára utaló eredményhez, például az utolsó fél percben üvölt a földközelség jelző. 4. A vágyak és a valóság viszonya a lengyeleknél is kezd a magyar minta alapján alakulni.
Senye Péter
2017. április 11. 13:53
A lengyeleknek nem kellene bizonyítékok nélkül, csak feltevések alapján belehajszolni magukat a russophob hisztériába.
Zokni
2017. április 11. 08:50
Annak, azaz igazság, semmi értelme, hogy az oroszok robbantották volna fel azt a gépet. Ha nem lett volna egy Kaczynszki rajta, azt gondolnám, hogy ők voltak. Ugyanis akkor már kifele állt a rúdjuk a hatalomból. És az együttérzés jó szavazó. Illetve, várj csak! Lehet, hogy a másik volt!?
Agnieszka
2017. április 11. 06:31
Borzasztó volt. Este volt a Bem téren egy részvét-tüntetés, véletlenül közel álltam a Horváth Csabához és a Katona Tamáshoz is, a Katona végig énekelte a lengyel himnuszt ékes lengyel nyelven. Nem hiszem, h. ennyi idő után rekonstruálni lehetne, minden kétséget kizárólag, mi történt. Biztos, h. ez a gép az utasaival nagyon nem volt kedves nem egy politikai közösségnek, de nem igazán tudom elképzelni, h. ennyire. Van olyan is, h. a körülmények nagyon szerencsétlen összejátszása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!