Soros György: Én is bevándorló vagyok

2017. március 17. 10:30

Én is bevándorló vagyok, aki 30 éve támogatja a migránsok ügyét az egész világon. A tapasztalataim és a tények alapján mondom, hogy az elnök migránsokhoz való hozzáállása rossz – írta Soros György a New York Timesban megjelent cikkében. Az üzletember leszögezte: mindent meg fog tenni a nyitottság, befogadókészség és sokszínűség megmaradásáért.

2017. március 17. 10:30

A New York Times lapjain, véleménycikkben kritizálta Soros György Donald Trump menekültpolitikáját. Az üzletember szerint hibás elképzelés, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni azt, hogy a migránsok Amerikába jussanak. Soros szerint Trump politikája nem teszi biztonságosabbá az USA-t, ellenben az idegengyűlölet fokozására, az indulatok felkorbácsolására tökéletes. A migránsok bűnözőként való megbélyegzésével Trump egymásnak ugrasztja a korábban békében élő embereket. „Megszakad a szívem az erőszak áldozataiért” – vallotta be Soros. 

„Én is bevándorló vagyok, emellett amerikai állampolgár és filantróp, aki 30 éve támogatja a migránsok ügyét az egész világon. A tapasztalataim és a tények alapján mondom, hogy az elnök migránsokhoz való hozzáállása rossz, és a hat muszlim országot érintő beutazási tilalom újabb bírósági felfüggesztése is azt mutatja, hogy ezzel több szövetségi bíró is egyetért” – írta az üzletember. 

Soros szerint Tump állításaival szemben sokkal kevesebb bűncselekményt követnek el a migránsok Amerikában, mint a már születésüktől fogva ott élők. „Ezt számos kutatás alátámasztotta már” – tette hozzá. Az üzletember szerint Trump migránsok és kisebbségek elleni hamis és előítéletes retorikájának köszönhetően fokozatosan emelkedik az országban a velük szembeni gyűlölet. Állítását alátámasztva Soros több példát is említ ennek kapcsán. 

A cikk végén Soros az emlékeiről is ír. Felidézi, hogy miután túlélte a náci zsidóüldözést Magyarországon, a szovjet elnyomás elől Nagy-Britanniába menekült 17 évesen, majd onnan Amerikába. Az üzletember hamar leszögezi: ez nem az az Amerika, ami akkor vonzotta. „Azóta végignéztem, milyen károkat tud okozni a másiktól való félelem” – írta. 

Soros György végezetül egyértelművé tette: mindent meg fog tenni, amit csak tud azért, hogy megmaradjon az a nyitottság, befogadókészség és sokszínűség, ami a legnagyobb erejüket képviseli. 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik