Kurz: Minden utat el kell zárni a migránsok elől

2017. március 05. 16:34

Akár a Nyugat-Balkánon is lehetne menekülttáborokat építeni az EU területére illegálisan belépő emberek elhelyezésére – vetette fel az osztrák külügyminiszter egy vasárnapi német lapinterjúban.

2017. március 05. 16:34

Sebastian Kurz a Bild am Sonntag című lapban az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi tagjával, Jens Spahnnal közölt páros interjúban arra a kérdésre, vajon nevezhető-e konzervatívnak Angela Merkel menekültpolitikája, kiemelte: nem helyes csak a német kancellár személyére szűkítve tárgyalni a kérdést, mert ezt a téves politikát nagyon sok állam- és kormányfő és az Európai Bizottság is képviselte.

Ez jó szándékú politika volt, de „számomra kezdettől fogva világos volt, hogy ha mindig csak továbbtereljük az embereket Közép-Európa felé, akkor egyre többen indulnak meg” – tette hozzá.

Minden utat le kell zárni

A menekültek összes elképzelhető útvonalát le kell zárni – mondta a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa arra a kérdésére, hogy a Földközi-tenger középső medencéjén átvezető útvonalat is le kell-e zárni. Jens Spahn hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodáshoz hasonló együttműködésre van szükség az észak-afrikai államokkal is. Amennyiben a Földközi-tengerből kimentett embereket három-négy héten keresztül visszaszállítjuk oda, ahonnan elindultak, összeomlik az embercsempészek üzleti modellje és nem halnak meg többen a tengeren – hangsúlyozta a CDU-s politikus.

Líbiáról szólva hozzátette, hogy hosszabb távon feltétlenül szükséges befogadó táborokat létesíteni a polgárháború sújtotta észak-afrikai arab államban, mert Európa lakossága csak akkor fogadja el a bevándorlást, ha Európa ellenőrzi, hogy ki és miért lép a területére.

Sebastian Kurz kiemelte: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az EU által közösen üzemeltetett központokat kell kiépíteni az EU határain kívül. Nem az a legfontosabb, hogy hol vannak ezek a táborok, hanem az, hogy védelmet nyújtsanak, és visszavigyék oda mindazokat, akik illegális úton indulnak az EU felé. Ilyen központokat akár Egyiptomban, Grúziában, vagy a Nyugat-Balkán valamelyik országában is létre lehet hozni – tette hozzá az osztrák külügyminiszter.

Helytelen üzenet terjedt

Az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról Jens Spahn azt mondta, hogy több embert kell hazatelepíteni, mert a múltban túl sokszor nem érvényesítették a jogszabályokat, így az a helytelen üzenet terjedt el a világon, hogy mindenki maradhat és még pénzt is kap, aki eljut Németországig.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy eleve nem lenne szabad beengedni az embereket, mert könnyebb megállítani őket az uniós külső határon és visszaszállítani oda, ahonnan elindultak, mint hazatoloncolni, amikor már beköltöztek egy bécsi vagy berlini lakásba.

Arra a kérdésre, hogy fenyeget-e iszlamizációval a bevándorlás, az ÖVP politikusa azt mondta, helyes, hogy vallásszabadság van valamennyi európai országban, de a politikai iszlámnak nincs helye. Szerinte ezzel az ideológiával szemben nem csak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fegyveres küzdelem révén kell szembeszállni. „Közöttünk is vannak radikálisok, akik elutasítják életmódunkat és harcolni akarnak ellenünk” – mondta a politikus az európai társadalmakra utalva. 

Jens Spahn hozzátette: „Nem tapasztalok iszlamizációt, de megálljt kell parancsolnunk az iszlamistáknak, akik arról álmodnak, hogy többségbe kerülnek Európában”. Mint mondta, be kell zárni azokat a mecseteket, amelyekben „társadalmunk elutasításáról prédikálnak”, és tarthatatlan, hogy „a katolikus egyházzal gyakrabban kritikusabbak vagyunk, mint a reakciós iszlámmal”.

Kurz vezetésével nyerne az Osztrák Néppárt

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezetné az Osztrák Néppártot (ÖVP), úgy a kisebbik koalíciós párt megnyerhetné a parlamenti választást – erről tanúskodik a legutóbbi felmérés, amelyet az Österreich című lap közölt vasárnapi számában. 

A közvélemény-kutatást a hét elején mintegy 800 ember megkérdezésével végezték. Eszerint ha Kurz vezetné a néppártot, a szavazatok 34 százalékát szerezhetné meg, míg Reinhold Mitterlehner alkancellár jelenlegi vezetése mellett a párt 19 százalékon áll. A válaszadók 84 százaléka szerint Kurz, 16 százaléka szerint pedig Mitterlehner alkalmasabb a pártelnöki posztra. 

A jelenlegi pártvezetés mellett az ÖVP csak a harmadik helyen áll a népszerűségi listán, amelyet az FPÖ vezet 33 százalékkal, utána következnek a szociáldemokraták 29 százalékkal. Ha az ÖVP-t Kurz elnökölné, úgy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második helyre csúszna vissza, 26 százalékos támogatottságot érne el, míg a kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 24 százalékot szerezne. 

A felmérés kérdést tartalmazott a kormány menekültpolitikájáról is, amelyet a válaszadók 48 százaléka jónak tart, 33 százaléka viszont nem helyesel.  

Szombaton az amerikai Time magazin Sebastian Kurzot a jövő generációjának tíz vezető személyisége közé választotta. A lap indoklása szerint Kurz új utat talált a menekültügyi kérdés megoldásában. Álláspontja nem radikális migrációellenes hozzáállást tükröz, s nem is a bármi áron végrehajtott határnyitást szorgalmazza, hanem pragmatikus, harmadik utas megoldást javasol, vagyis a menekültáradat enyhítését és a már megérkezettek integrációját – olvasható a lapban, amely utal a miniszter által szorgalmazott és végrehajtott balkáni útvonal lezárására. A tervek szerint Ausztriában legközelebb 2018 őszén tartanak parlamenti választást.

(MTI)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik