Váratlanul meghalt az orosz ENSZ-nagykövet

2017. február 21. 07:41

Egy nappal 65. születésnapja előtt, váratlanul meghalt Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet. Csurkin az orosz ENSZ-képviseleten lett rosszul, halálának oka azonban ezidáig ismeretlen.

2017. február 21. 07:41

Elhunyt Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium. A nagykövetet egy nappal 65. születésnapja előtt, váratlanul  érte a halál  New Yorkban. „A kiemelkedő orosz diplomatát az állomáshelyén érte a halál” – mutatott rá közleményében a külügyi tárca, amely mély együttérzését fejezte ki Csurkin hozzátartozóinak.

Több mint egy évtizeden át képviselte hazáját az ENSZ-ben

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök „mély fájdalommal” fogadta a halálhírt. „Az államfő nagyra értékelte Csurkin profizmusát és diplomáciai tehetségét” – mondta Peszkov, hozzáfűzve, hogy Putyin elnök részvétét fejezte ki a diplomata rokonainak és szeretteinek, valamint a külügyminisztérium közösségének.

A nagykövet több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, amelynek Biztonsági Tanácsában emlékezetes szópárbajokat vívott nyugati hivatali partnereivel, egyebek között a 2008-as grúz-orosz konfliktus, az ukrajnai beavatkozás és a szíriai rendszer orosz katonai támogatása ügyében.

A szovjet külügy amerikai osztályán is dolgozott

Vitalij Csurkin, aki az orosz fővárosban 1952. február 21-én egy repülőgép-konstruktőr családjában látta meg a napvilágot, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetének (MGIMO) 1974-ben történt elvégzése után mindvégig karrierdiplomataként dolgozott.

A tárcánál tolmácsként kezdte és ebben a minőségben vett részt Genfben a hadászati fegyverek korlátozásáról megkötött SALT-2 egyezményről folytatott tárgyalásokon. Dolgozott a szovjet külügy amerikai osztályán, majd 1982 és 1987 között a Szovjetunió washingtoni nagykövetségén. 1987 és 1989 között a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottsága nemzetközi osztályának referense.

Halálának oka egyelőre ismeretlen

1989-ban és 1990-ban Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter szóvivője, majd 1992-ig a tárca tájékoztatási osztályának vezetője, majd 1994-ig Andrej Kozirev külügyminiszter helyettese volt. Az orosz elnök különképviselőjeként lépett fel a jugoszláviai béketárgyalásokon, és közvetítő volt a boszniai konfliktus részvevői, valamint a nyugati országok között. Volt Oroszország chilei, belgiumi és NATO-, valamint kanadai nagykövete. Csurkin a történelemtudományok terén kandidátusi fokozatot szerzett.

Csurkin az orosz ENSZ-képviseleten lett rosszul, ahonnan a Columbia Presbiteriánus Kórházba szállították, de ott nem tudtak már segíteni rajta. Halálának okát egyelőre nem közölték.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2017. február 23. 06:08
Érdemes kellő figyelemmel ismerkedni ennek az un. diplomatának a karrierjével. Az utóbbi fél évszázad valamennyi szovjetorosz rezsimjét és diktátorát szolgálta ki teljes odaadással. Nincs az a szivizom ,amely ezt ilyen sokáig elviselné, talán még az orosz ribbentrop-lavrové az egyetlen kivétel, remélem nem végleges..
kjkj945
2017. február 22. 17:07
Talán meggyilkolták??
áfonya
2017. február 21. 11:37
"Micsoda csapás"...! Ismét felminősítették Magyarországot Felminősítette Magyarország besorolását az egyik japán hitelminősítő. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en azt mondta: ebben az évben újabb felminősítésekre számít a többi hitelminősítőtől is. Felminősítette Magyarország besorolását az egyik japán hitelminősítő. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-en azt mondta: ebben az évben újabb felminősítésekre számít a többi hitelminősítőtől is. http://www.hirado.hu/2017/02/21/ismet-felminositettek-magyarorszagot/
Alexis de Tocqueville
2017. február 21. 10:52
Ejnye, csak nem romlott volt a tea?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!