Trump elköteleződött az „egy Kína”-politika mellett

2017. február 10. 10:14

Donald Trump amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott csütörtöki telefonbeszélgetésén biztosította a kínai felet, hogy tiszteletben fogja tartani az „egy Kína”-elvet. Korábban Trump a Carter elnök óta fennálló irányelvvel való szakítás lehetőségéről nyilatkozott. A mostani nyilatkozat az amerikai-kínai kapcsolatok javulását jelentheti.

2017. február 10. 10:14

Donald Trump csütörtök este Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt telefonon. Ez volt az első beszélgetés a két államfő között Trump elnök hivatalba lépése óta. Hszi kérésére az amerikai elnök kifejezte elköteleződését az „egy Kína”-elv tiszteletben tartása mellett – számol be a CNN.

Olvadás a Washington-Peking tengelyen

Trump a kampánya során rendszeresen Kína-ellenes retorikát használt. Az amerikai-kínai viszonyok további hidegüléséhez vezetett, amikor Trump telefonon beszélt a tajvani elnökkel, amit sokan az egy Kína elvvel való jövőbeli szakításként értelmeztek. A megválasztott elnök ezt követően arról beszélt, hogy nem akarja, hogy Kína diktáljon neki és azt nyilatkozta, hogy  „Teljesen tisztában vagyok az egy Kína-politika mibenlétével, de nem értem, miért kell nekünk ragaszkodnunk ehhez.

Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai viszonyt Tajvannal. 1979-ben ugyanis Jimmy Carter, akkori amerikai elnök elismerte a Kínai Népköztársaságot és az „egy Kína”-elvet, amelynek értelmében a kontinentális Kína és Tajvan egyazon ország, vagyis Tajvan Kína részét képezi. 

Tillerson győzhette meg Trumpot

Paul Haenle, aki az USA Nemzetbiztonsági Tanácsában a Kína-ügyi igazgató volt Bush és Obama elnöksége alatt, pozitív lépésnek nevezte a fejleményeket. A közeledés Észak-Koreával és a kereskedelmi kapcsolatokkal kapcsolatosan további együttműködés alapja lehet.

Haenle úgy vélte, hogy Trump nyomást akart Kínára gyakorolni, de feltételezhetően a nemrég kinevezett külügyminisztere, Rex Tillerson meggyőzte, hogy nem ezen a területen lehet ezt megtenni. „Az egy Kína-politika nem egy kártya a tárgyalóasztalon, ez a tárgyalóasztal maga” – mondta a szakértő.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2017. február 13. 15:50
Nézd meg, hogy miből, mennyit gyártanak.
BőröndÖdön
2017. február 10. 16:53
Megfontolt elnök.:)
balint60
2017. február 10. 14:22
Össze-vissza beszélő paprikajancsi. Azt csinálja elnökként is, mint a kampányban. Csak most már komoly súlya és következményei vannak szavainak. Vajon mikor jön erre rá? Vajon rájön-e erre egyáltalán?
zakar zoltán béla
2017. február 10. 13:00
Túl nagy falat lett volna. Ettől függetlenül Tajvan létezik! A maoizmus csak Gábor deák múltja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!