Az EU is részt vesz a szír béketárgyalásokon

2017. január 20. 14:32

Orosz-török-iráni szervezésben tárgyalnak a szíriai békéről a szír kormány és az ellenzék képviselői, de a tárgyaláson az USA mellett az EU is részt vesz az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai szóvivője szerint. A küldöttség összetételéről és a tárgyalás várható részleteiről Nabila Massrali nem árult el részleteket.

2017. január 20. 14:32

Az Európai Unió hivatalos küldöttséggel képviselteti magát az Asztanában tartandó szíriai béketárgyalásokon – jelentette be Nabila Massrali, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai szóvivője pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. A szóvivő kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az Európai Unió eddig is sokat tett a szíriai válság megoldása érdekében. Az uniós képviselők hivatalos delegáció tagjaként segítik a tárgyalásokat.

A küldöttség összetételéről és a tárgyalás várható részleteiről Nabila Massrali nem árult el részleteket. Mindazonáltal megjegyezte: a szíriai helyzet rendezésével és a béketárgyalásokon történő uniós részvétellel kapcsolatban fontos tudni, hogy az unió nem katonai szereplő.

Az asztanai találkozó tervét december 20-án, a moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri megbeszélésen jelentették be. A szíriai kormány és a fegyveres ellenzék képviselőinek részvételével tervezett találkozó a tervek szerint hétfőn kezdődik a kazah fővárosban. Az egyeztetésen az év végén életbe lépett tűzszünet fenntartásáról, a humanitárius segély folyósításáról és a fogolycseréről lesz szó.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Droite
2017. január 20. 21:11
Megis minek oda az EU? A szirekkel meg otthon sem birnak, mit akarnak? Meg igazolni menekultkent par millio primer katonakoru ferfit?
Akitlosz
2017. január 20. 20:42
Az EU mégis minőségben vesz részt? Csak nem az EU felelős a szíriai háborúért?
tom hagen
2017. január 20. 20:35
Ennek csak akkor van értelme, ha az EU-t Orbán Viktor képviseli. Ennyi.
Hanita
2017. január 20. 15:34
A szír konfliktus a franciák, britek és amerika bűne, remélem az Unió csak megfigyelő lesz és nem vállal költséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!