Átülne a liberálisokhoz az EP-ben az olasz Öt Csillag Mozgalom Farage-éktól

2017. január 09. 16:25

A közvetlen demokráciát pártoló olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője online szavazásban kérdezte meg a párt szimpatizánsait arról, hogy frakciót váltson-e a párt az Európai Parlamentben. Az eredmény szerint a voksolók elsöprő többsége szavazott arra, hogy üljenek át a liberálisokhoz. Az ALDE képviselői között viszont akad olyan, aki nem szívesen látná őket, mivel szerinte nacionalisták.

2017. január 09. 16:25

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt szavazóinak 78,5 százaléka igent mondott az Európai Parlament liberális frakciójához való csatlakozásra, miután a mozgalmat vezető Beppe Grillo erről internetes szavazást indított. 

Az M5S szokás szerint online szavazásra bocsátotta a mozgalmat érintő politikai döntést. Beppe Grillo saját blogján (beppegrillo.it) szólította fel a mozgalom szimpatizánsait, mondjanak véleményt arról, hogy az M5S frakciót váltson az Európa Parlamentben (EP). Beppe Grillo azt javasolta, hogy az EP-be 2014 májusában bejutott M5S tizenhét képviselője a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomból (EFDD) a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) formáció soraiba üljön át.  

Az online voksoláson több mint negyvenezren vettek részt, és 78,5 százalékuk igent mondott az ALDE-hoz való csatlakozásra. A szavazók közül több mint kétezren azt akarták, hogy az M5S önálló frakciót alakítson. 

A Brexit után nincs értelme az EFDD-ben maradni

Beppe Grillo a frakcióváltást azzal motiválta, hogy a brexitet követően az M5S számára értelmetlenné vált az EFDD-ben maradás. A frakció az M5S és a Nigel Farage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szövetségével alakult. Az UKIP elérte célját, kivezette az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezzel azonban megszűnt a közös politikai cél – írta Beppe Grillo az ALDE-hoz való csatlakozást szorgalmazva.

Hangsúlyozta, hogy az M5S az ALDE-ban továbbra is gyakorolni tudná a közvetlen demokrácia politikáját, és főleg részt tudna venni a jelentős európai döntésekben. Beppe Grillo kiemelte, hogy az új frakcióval az M5S „a harmadik legnagyobb politikai erővé válhat az EP-ben, a mérleg nyelve az európai intézményekkel szembeni harcban”. 

Az M5S hétfőn kezdődött internetes voksolása kedden zárult le. Beppe Grillo előzetes bejelentés nélkül tette fel blogjára a szavazást, amely az M5S politikusait és tagságát is megosztotta. A mozgalom EP-képviselőivel sem konzultált, kedden viszont az EP-be indult látogatásra.

Nem minden ALDE-s örül

Sylvie Goulard az ALDE képviselője a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, az ALDE dönt az M5S csatlakozásáról, de ő ezt nem helyesli, mivel az M5S-t nacionalista erőnek tartja. 

Az M5S – amely a legutolsó 2013-as olasz parlamenti választásokon a legnagyobb erőnek bizonyult, és már a következő olasz választások megnyerésére készül – nem EU-ellenes olasz párt, de Itáliának az euróból való kilépését kezdeményezi. (MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mantelman
2017. január 09. 16:56
Idióták, nem mindegy, hogy hol lopjátok a napot? Liberális vagy nacionalista, kurva vagy szent - ezeknek a szélhámosoknak teljesen mindegy.
Akitlosz
2017. január 09. 16:43
Súlyos problémák és kérdések ezek. Döntés előtt illene azért még pár évet ezen morfondírozniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!