A néppárti Antonio Tajanit választották az Európai Parlament elnökének

2017. január 17. 21:42

Az olasz néppárti politikus, Antonio Tajani követi a szociáldemokrata Martin Schulzot az Európai Parlament elnöki székében. Tajanira a képviselők 55,4 százaléka szavazott a választás negyedik, utolsó fordulójában.

2017. január 17. 21:42

A néppárti Antonio Tajanit választották meg kedden az Európai Parlament elnökének a képviselők az uniós testület strasbourgi plenáris ülésén. 

Az olasz politikust a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.

A 751 képviselő közül 663 adta le a szavazatát érvényesen. Tajani 351 voksot kapott, riválisa, a szociáldemokrata Gianni Pittella 282-őt. Az abszolút többséghez minimum 317 szavazatra volt szükség.

Tajani korábban újságíró volt, majd részt vett a Berlusconi-féle Forza Italia megalapításában. Az olasz jobboldali politikus a német szociáldemokrata Martin Schulzot váltja az Európai Parlament elnöki székében. 

Antonio Tajanival a Mandiner is készített interjút.

Tajani ekkor arról beszélt: „Hatalmas tévedés lenne azt hinni, hogy a szabadság egy olyan vívmány, amit egyszer és mindenkorra megszereztünk magunknak. Senki nem tudja ezt jobban, mint a korábbi Kelet-Európa népei. A szabadságot el lehet veszíteni, és annak újbóli megszerzése hosszú és nehéz folyamat. Európában, úgy vélem, a szabadság kapcsolódik az intézmények hatékonyságához és a polgárok jólétéhez. Ezt meg kell őrizni a növekedési politikákkal és a gazdasági forrásokon alapuló szolidaritással. És mindenekfölött szükséges megőriznünk és erősítenünk az Európa alapvető értékeihez, a mi ősi kultúránkhoz, keresztény gyökereinkhez és vallási szabadsághoz való kapcsolatainkat. Mindezeket minden nap meg kell védeni, miközben központi szerepet kell játszani a nemzetközi színtéren.”

Magyarországhoz fűződő kapcsolatairól így vallott:

„1956-ban hároméves voltam. Gyerek- és kamaszkoromban sokszor szó esett a magyarok forradalmáról és következményeiről a családomban. Csodáltam Mindszenty bíborost, aki egy szabadságharcos, európai példa volt a bátorsága miatt, ahogy ellenállt a kommunista diktatúrának és elnyomásnak. Becsületes ember volt, aki akkor is ellenállt, amikor meg akarták tiltani neki az imádkozást a börtönben. Soha nem térdelt le az üldözői előtt, mindig feltartotta a szabadság, a hit és a haza lobogóját. Mindszenty példaértékű volt számunkra, fiatal »nyugat«-európaiak számára. Bemutatta, hogyan kell ellenállni a kommunista veszedelemnek Európában, különösen Olaszországban, ahol a kommunista párt sokáig megpróbálta megszerezni a hatalmat. Mindszenty életútja segített nekünk, olaszoknak abban, hogy válaszoljunk a kommunisták egyetemek, igazságszolgáltatás és média felé irányuló hatalomszerzési törekvéseire.

Sok kapcsolatom van Magyarországgal, amihez sok szálon kötődöm európai biztosi, bizottsági alelnöki pozícióm, valamint európai parlamenti képviselői és alelnöki tisztségeim miatt. És különösen az Európai Néppárton keresztül vannak erős kapcsolataim a magyarokkal. Személyesen közel állok Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Budapesten az a megtiszteltetés ért, hogy háromszázezer ember előtt beszélhettem, és utána Orbán Viktor házában vacsorázhattam a családjával. A fociról is beszélgettünk, majd egy nagyszerű borral ajándékozott meg.”

(MTI; Mandiner)

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2017. január 18. 09:51
Ha a Fehér Házban és az EU élén olyan politikus áll, aki tiszteli Orbán Viktort és rajta keresztül a magyarokat, akkor nyugodtan lesöpörhetjük a Magyarország lejáratására szakosodott magyar maffiabaloldalt és bukott vezetőit.
Sulammit
2017. január 18. 08:10
Gratulálok a győzelmedhez! Külön köszönet azért, hogy Mindszenty életét, hősies kiállását az olasz nép számára is példaértékűnek nevezted.
balbako_
2017. január 18. 07:55
Újabb pofon a ballib oldalnak.
Kala pál
2017. január 18. 05:51
A történtek után az ellenzéki min.elnökjelölt kivel mutatja magát Szegeden? http://888.hu/article-schulz-orban-egy-ravasz-populista-es-botka-tart-karokkal-varja-a-menekulteket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!