Száz eurót ad minden nyugdíjasnak az osztrák kormány még gyorsan az elnökválasztás előtt

2016. november 25. 17:24

Az osztrák kormány napokkal az elnökválasztás előtt nemes egyszerűséggel elutal minden nyugdíjas számlájára 100 eurót. Kern kancellár szerint céljuk a vásárlóerő növelése karácsony előtt, a kritikusok szerint az FPÖ-s Norbert Hofer populista táborát akarják visszaédesgetni.

2016. november 25. 17:24

Örülhetnek az osztrák nyugdíjasok: hála szociáldemokrata-néppárti nagykoalíciós kormányuknak december 1-jén kapnak csak úgy száz eurót. Christian Kern, Ausztria szocdem kancellárja a 179 millió euróba kerülő döntést azzal indokolta, hogy ez fontos hozzájárulás a kormány részéről a vásárlóerő növelésére, és ehhez jövőre még hozzájön még egy 0,8 százalékos nyugdíjemelés is. Az SPÖ-s Georg Niedermühlbichler szerint a százeurós plusz jótékony hatása már karácsony előtt meg fog mutatkozni a gazdaságban.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nem mulasztja el megjegyezni, hogy a szocdemek leghűségesebb bázisát a nyugdíjasok jelentik. Míg a párt korábbi másik fontos támogatói, a munkások bizonyos rétegei átpártoltak a populista FPÖ-höz, addig a nyugdíjasok a szocdemeknél maradtak továbbra is. A bécsi SPÖ-szavazók harmada nyugdíjas, jegyzi meg a német napilap. Az osztrák kormány „vásárlóerő-élénkítő” lépésének kritikusai szerint ez a fajta bónuszfizetés nem más, mint az FPÖ jelöltjének, a populista Norbert Hofernek a gyengítése, arról nem is beszélve, hogy az osztrák nyugdíjkassza nem fenntartható, csak idén 10,2 milliárd eurót kellett pluszba belepumpálnia a kormánynak.

Az osztrák elnökválasztás harmadik, nagy valószínűleg utolsó fordulóját december 4-én, jövő vasárnap rendezik.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemiszabela
2016. november 30. 09:48
erzsébetutalványnál jobb
noMores
2016. november 30. 07:23
Na most legalabb kiderult kerekperec: Ausztriaban HAROMSZOR JOBBAN elnek az emberek, mint nalunk:) Ez realis: minden bert haromnal kell szorozni. Az arak meg alacsonyabbak. Na ez viszont durva!
Anonymtalan
2016. november 29. 18:35
"Száz eurót ad minden nyugdíjasnak az osztrák kormány még gyorsan az elnökválasztás előtt" Ez nyílt korrupció! Ehhez képest a száraztészta erkölcsi piedeszta volt.
brekker
2016. november 26. 15:54
Gerontodemokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!