Brexit: Szydło garanciákat kért a Nagy-Britanniában élő lengyelek számára

2016. november 28. 20:53

Lengyelország garanciákat szeretne Londontól arra, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó lengyelek jogai a brit EU-tagság megszűnése után sem csorbulnak – mondta hétfői londoni látogatásán Beata Szydło lengyel kormányfő. Theresa May brit miniszterelnök úgy tervezi: viszonossági alapon működhetne a külföldön letelepedett polgárok jogainak biztosítása a Brexit után.

2016. november 28. 20:53

Hétfőn Londonban fogadta lengyel kollégáját Theresa May brit miniszterelnök. A megbeszélés utáni sajtóértekezleten Beata Szydło azt mondta: Lengyelország garanciákat szeretne, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó lengyelek jogai nem csorbulnak a Brexit után sem. Lengyelország elfogadja, hogy e jogok további biztosítását viszonossági alapon kell garantálni, de szeretné, ha a lengyelek nagy-britanniai tartózkodási joga maradéktalanul érvényesülne azután is, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. 

Szydło szerint a Brexit nem a legfontosabb eleme volt a hétfői megbeszélésnek, de a Brexit témakörén belül Varsó számára a legfontosabb kérdés a lengyelek jogainak érvényesülése. Hozzátette: a Brexit-tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között folynak majd, de Lengyelország is aktív szerepre készül a tárgyalási folyamatban. A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint jelenleg 930 ezer lengyel állampolgár él és dolgozik Nagy-Britanniában.

Beata Szydło a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak írt, a hétfői londoni tárgyalásokra időzítve megjelentetett cikkében úgy fogalmazott: a Brexit-tárgyalások során a többi EU-országban élő britek, illetve az Egyesült Királyságban élő külföldi uniós állampolgárok millióiban nem szabad azt az érzést kelteni, hogy túszokká váltak, közös kötelesség maximális biztonságuk és jólétük biztosítása, bármelyik országot választották is lakhelyüknek.  

Theresa May a hétfő esti közös sajtótájékoztatón kijelentette: a lengyel kormányfőnek a kétoldalú tárgyaláson megerősítette azt a már korábban is hangoztatott szándékát, hogy a brit kormány a jelenleg Nagy-Britanniában élő lengyelek és más uniós polgárok jogait a brit EU-tagság megszűnése után is garantálná, abban az esetben, ha a külföldi EU-tagállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülését is garantálják a fogadó országok. A brit miniszterelnök hozzátette: reményei szerint erről a kérdésről már a tárgyalási folyamat korai szakaszában megállapodásra lehet jutni.

Theresa May szerint a brit kormány a nyár óta jelentős haladást ért el a felkészülésben a Brexit-tárgyalásokra. Megerősítette, hogy március vége előtt aktiválni kívánja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. E cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemlibbant
2016. november 29. 07:31
Ha-ha-ha. A végén lószar se lesz a brexitből, jó nagy taslit adva ezzel a látszatdemokráciának.
liberálzöld.
2016. november 29. 07:29
Kérjen. Azt szabad.
Akitlosz
2016. november 28. 23:42
"viszonossági alapon működhetne a külföldön letelepedett polgárok jogainak biztosítása a Brexit után" Mennyi brit állampolgár is él Lengyelországban? Olyan viszonosság ez, mint a szabadkereskedelmi egyezmény Kanadával. Egy kanadainak - feltéve hogy igazak lesznek a becsült a számok - tízszer akkora haszna lesz belőle, mint egy EU polgárnak.
Akitlosz
2016. november 28. 23:40
"Lengyelország garanciákat szeretne Londontól" Gyorsan felejtenek. Tudhatnák már 1939-ből és 1945-ből, hogy mennyit érnek London garanciái.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!