Aláírták az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt

2016. október 30. 15:39

Aláírták vasárnap Brüsszelben a CETA-t, vagyis az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt. Az egyezség a következő évben léphet életbe, de előbb az Európai Parlamentnek, illetve a teljes végrehajtás előtt a nemzeti és regionális országgyűléseknek is rá kell bólintaniuk. A megállapodástól az EU és Kanada közötti kereskedelem húsz százalékos növekedését várják.

2016. október 30. 15:39

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap.

A CETA támogatói szerint az egyezség húsz százalékkal növelni fogja az EU és Kanada közötti kereskedelm mértékét, ami 13 millirád dollárnyi összeggel fogja növelni az EU gazdasági teljesítményét, és 9 milliárd dolárral Kanadáét. Kanada számára azért fontos a megállapodás, hogy csökkenteni tudja az Egyesült Államoktól való gazdasági függését – írja a Reuters

Az egyezség aláírása még nem az utolsó lépés a CETA életbelépése előtt. Ha az Európai Parlament is jóváhagyja a tervezetet, akkor következő év elején életbe léphet a CETA. A teljes bevezetés ugyanakkor csak akkor történik meg, ha a közel negyven nemzeti és regionális parlament is megváltoztatja a vámkezelési szabályozását, ebbe beleértve egy befektetésvédelmi rendszer bevezetését.   

(MTI)

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2016. november 03. 18:35
T. Szamárhegy! Ez nem igénytelenség, hanem öregség és gyengülő emlékezet. De nálad milyen igény van e sértés mögött? Alighanem a Szondy Lipót féle "ösztöntörekvések" egyike, a gyilkos ösztön,mely végső soron rohamokkal járó elmebetegségekhez vezet és agresszióban nyilvánul meg. Az Interen azért e durva hangnem, mert a gyilkos ösztönt nem tudják máshol kiélni, vagy éppen fordítva, nem szokta meg mindenki, hogy visszafogja magát.
Kvasztics Fedor
2016. november 01. 09:12
Kinek volt fontosabb a CETA, ha a románok és a bolgárok cserébe vízummentességet kaptak?
áfonya
2016. november 01. 04:43
Ki húz ebből hasznot...hát a tőkés országok aus vezérek meg a pénzel tömött franciák németek angolok .Eu 1989 óta a 3 tőkés országot pénzelte tömte a keleti tömb kitermelt javaival .....Merkel rikácsolt hogy a magyarokat megmentette a behívott vendégeitől,na csak mertkel kussoljon mert neki hasznot csak hasznot termel Magyarország ezért hívta a nálunk felgyülemlett csőcseléket magához.Már akkor látta merkel csődbe sodorja Európát ,kellett hogy valakik kitermeljék a hasznot amit a betolakodókkal felzabáltat.
pemete jakab
2016. október 31. 20:34
Miért lett Dél-Korea gazdaságilag világpiaci szereplő? Mert bezárta a kapuit a szabadpiac előtt, és csak azt engedte be, amire szüksége volt, miközben támogatta a hazai gazdaságot. (Tegyük hozzá, mára ez a protekcionizmus érezteti a hátulütőit: a nagy koreai cégek fogva ejtették az államot.) Vagyis ha egy elmaradottabb ország gazdaságilag fel akar zárkózni, akkor nem tárhatja ki teljesen a kapuit, mert a gazdagabb országok "bedarálják". Magyarország jelenleg "darálék", az idetelepült külföldi cégek nélkül gyakorlatilag lenullázódna az exportja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!