Tatabánya önkormányzata is kampányol a népszavazás mellett, természetesen közpénzből

2016. szeptember 16. 16:40

Rendkívüli ülésen döntött a tatabányai közgyűlés fideszes többsége arról, hogy 3,5 millió forintot költenek a város pénzéből a népszavazás melletti kampányra.

2016. szeptember 16. 16:40

Helyi kampányt indít Tatabánya önkormányzata saját költségvetéséből, 3,5 millió forintból annak érdekében, hogy város lakói minél nagyobb arányban vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson – erről pénteken döntött a helyi közgyűlés, az egyetlen napirendet tárgyaló rendkívüli ülésén.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztése szerint a népszavazás önkormányzati közfeladatokkal is összefügg, ezért helyi közügynek minősül, és „fontos, hogy Tatabánya kifejezze elkötelezettségét Magyarország kormányának a népszavazás sikere mellett”.

A város vezetője elmondta, a város német testvértelepülése, Aalen hetvenezres lakosságának a német szabályok alapján 400 menekült mindennapjairól kell gondoskodnia, saját költségvetéséből. „A kötelező betelepítési kvóta veszélyezteti kultúránkat és mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre” – fogalmazott előterjesztésében a polgármester.

Schmidt Csaba úgy véli, a menekültek nem a beilleszkedésre készülnek, és emlékeztetett arra: egy évvel ezelőtt éppen a bányásznapon vonultak végig Tatabányán a bicskei menekülttáborból kitört migránsok, és ez aggodalommal töltötte el a város lakóit.

Boda Bánk (Jobbik) képviselő leszögezte, hogy pártja elkötelezett a népszavazás sikere mellett, de azt nem tudja elfogadni, hogy önkormányzati forrásokból biztosítanak erre keretet, mert a tájékoztatás megszervezése a kormány feladata. Az előterjesztés anyagi forrásokról szóló részét a 11 fős Fidesz-KDNP-frakció megszavazta, nemmel szavazott a DK, a Jobbik, az LMP és az MSZP egy-egy képviselője. Boda Bánk (Jobbik) azonban megszavazta az előterjesztés azon részét, amelyben az önkormányzat felkérte a választópolgárokat a népszavazáson való részvételre.

(MTI)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik