Neonáci nézetei lehettek a müncheni lövöldözőnek

2016. július 27. 18:37

Az öngyilkos merénylő, Ali David S., aki kilenc emberrel végzett pénteken Münchenben, megtiszteltetésnek tartotta, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával és büszke volt árja eredetére. Valamennyi áldozata bevándorló volt, valamint a norvég Anders Behring Breivik vérengzésének ötödik évfordulójára időzítette tettét – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

2016. július 27. 18:37

Szélsőjobboldali beállítottságú, rasszista ember volt a müncheni lövöldöző, aki az előző héten pénteken kilenc embert megölt, majd végzett magával – írta szerdán a nyomozás menetét ismerő biztonsági forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap a hírportálján.

Az elkövető a környezetében élők tanúvallomásai alapján megtiszteltetésként tartotta számon, hogy születésnapja egybeesik Adolf Hitler születésnapjával, és büszke volt arra, hogy irániként és németként „árja” – írta a FAZ, rámutatva, hogy az árja-kultusz szerint Irán az árják hazája.

Továbbá a 18 éves férfi gyűlölte a törököket és az arabokat, és a felsőbbrendűség érzése töltötte el velük szemben. A nyomozók ezért abból a feltételezésből indulnak ki, hogy célzottan gyilkolhatott  külföldi származású embereket. 

A német-iráni kettős állampolgár valamennyi áldozata bevándorló hátterű. Többnyire kiskorúakat lőtt agyon, köztük egy 15 éves magyar fiút. A feltevés mellett szól, hogy sokkal több embert is megölhetett volna, mert 300 lövedék volt nála. Tettét eddig politikai vonatkozások nélküli ámokfutásként sorolták be és pszichés betegségére, illetve a vele egykorú társaitól elszenvedett gyötrésre (mobbing) vezették vissza.

Az elkövető ugyanakkor nem tartozott a müncheni szélsőjobboldali szubkultúrához. Azonban a szélsőjobboldali, rasszista beállítottságra utal egy, a vérengzés közben folytatott szóváltásról készített videofelvétel is, amelyen hallható, hogy szidalmazza a törököket és hangsúlyozza, hogy Németországban született és német. 

A nyomozás során azt is megállapították, hogy a müncheni lövöldöző tudatosan a norvég Anders Behring Breivik vérengzésének ötödik évfordulójára időzítette tettét. A 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás szélsőjobboldali elkövetője volt a példaképe – írta a FAZ.

Összesen 297 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2016. július 28. 15:24
Ebben az a vicc, hogy egy valódi náci elsőként őt lőtte volna le.
1120
2016. július 28. 13:20
Szerintem Mussolinival, Francoval és Tódzsóval is szimpatizált! :)
Pinter68
2016. július 28. 10:51
Na, ennyit basszátok meg a "muszlim" terroristáról! Lol
kuwiq
2016. július 28. 09:44
Sőt, ő volt a PEGIDA fegyveres szárnya, és az AfD-é is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!