Nekiment Juncker a Brexit-párti brit politikusoknak

2016. július 05. 13:26

Nigel Farage és Boris Johnson kilépéspárti brit politikusokat ekézte Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben. Az EB-elnök szerint ugyanis ezek a politikusok csupán retrográd nacionalisták és a Brexit szomorú hősei, akik „ahelyett, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót”.

2016. július 05. 13:26

Az Egyesült Királyság uniós kilépését (Brexit) pártoló tábort vezető Boris Johnson volt londoni polgármester és Nigel Farage európai parlamenti képviselő pusztán „retrográd nacionalisták”, nem pedig hazafiak, az utóbbiak ugyanis nem mondanak le akkor sem, ha a dolgok nehézre fordulnak – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az EP strasbourgi plenáris ülésén.

„Csak megjegyezném, hogy a Brexit előző heti büszke hősei mára a Brexit szomorú hőseivé váltak” – fogalmazott az unió végrehajtó testületének elnöke Johnsonra és Farage-ra utalva.

„Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük.

Juncker elmondta, azt még megérti, hogy a brit kormány időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, pontosan mit akarnak. „Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük. Ahelyett azonban, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót” – tette hozzá.

Leszögezte, egyetért azokkal, akik szerint az unióban nem lehet mindent ugyanúgy folytatni, a mély intézményi reformoknak és a szerződések módosításának azonban nincs itt az ideje. Mint mondta, először is a döntések végrehajtásának kell hatékonyabbá válnia, „az Európai Uniót az európaiak uniójává kell tenni”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a felek mindegyikének érdekében áll a kiválási folyamat mielőbbi megkezdése. A volt lengyel kormányfő, aki szerint a szoros partnerségi viszony megőrzésére kell törekedni, fontosnak tartotta megismételni, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak el kell fogadnia a személyek mozgásának szabadságát is.

Nagy pártok: Káros következményei vannak a Brexitnek

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy vélte, a Brexit-tábornak „láthatólag ötlete sincs arra nézve, hogy hogyan tovább”, aminek következtében az emberek még inkább kiábrándulnak a politikából. A német képviselő szerint a legfontosabb a bizonytalanság megelőzése, ezért rendkívül dicséretes, hogy az Európai Unió előző heti csúcstalálkozójának résztvevői megőrizték a higgadtságukat.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azt hangoztatta, hogy a brit népszavazás megrengette Európát, a károk mérséklése érdekében pedig minél gyorsabban el kell kezdeni és minél hamarabb le kell zárni a kiválási tárgyalásokat.

A „több Európa” lenne a megoldás?

Az EP liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt szerint a nagy-britanniai és a hollandiai referendum után fel kell végre ismerni, hogy az Európai Unió nem tartható fenn a jelenlegi formájában, átfogó reformokra van szükség. Mint mondta, egy néhány nappal ezelőtti felmérésből kiderült, hogy az emberek „több Európát” akarnak, közös határőrizetet és migrációs politikát, európai hadsereget, nem pedig azt, hogy az uniós intézmények a cigaretták csomagolásával foglalkozzanak.

Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek nevű frakció képviselője annyiban egyetértett ezzel, hogy az unió felbomlásának elkerüléséhez reformokra van szükség, szerinte azonban a kihívásokra nem mindig a „több Európa” a válasz. Hangsúlyozta, hogy nemzeti megoldásokra van szükség, ahol csak lehetséges.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2016. július 05. 20:49
Két ripacs egy csárdában.
valmue2,5
2016. július 05. 17:24
"A brit bankok részvényárfolyamai átlagosan 20 százalékkal zuhantak, és az átlagon belül a brit piacra összpontosító bankok papírjai estek a legmeredekebben." Semmi hatása a Brexitnek, sőt.....Nyihihi.....(By @ripityom, fideszpaci)
pollip
2016. július 05. 17:17
Daniel Cohn-Bendit is megszólalt Brexit-ügyben, nem is akármit! Ablonczy Bálint / 2016.07.05., kedd 16:30 / Nem gondolkozott túl sokat a brit népszavazás értékelésén régi ismerősünk, a francia-német zöldpárti politikus. A megfejtés: nácik! Ki hitte volna? Nem akartam már brexitezni, de szembejött egy olyan gyöngyszem, ami mellett független médiaértelmiségi nem mehet el szó nélkül. Régi jó ismerősünk, az egykor zöldpárti európai parlamenti képviselő Daniel Cohn-Bendit szintén elemzett, s a France Inter rádióadón nem fukarkodott a kemény szavakkal. A vérbeli demokrata (aki nem fél, hanem egész!) leszögezte: „el kell felejteni, hogy a népnek mindig igaza van.” S hogy miért mindenki retardált, aki Brexitre szavazott? Tudja azt a nyájas olvasó! „Amikor egy nép a szélsőjobbra szavaz, amikor egy nép a nácizmusra szavaz, akkor nincs igaza, mégha a népről is van szó” - tudjuk meg a Mestertől. Majd nemes egyszerűséggel lekreténezte Manuel Valls francia kormányfőt, aki szerint talán mégsem kellene figyelmen kívül hagyni a britek népszavazáson kifejtett véleményét. Vegyük át tehét még egyszer, kedves gyerekek! Brexit = náci = akiről DCB azt mondja, hogy náci. Logikus, nem? Szerencsénkre a jelentős magyar politikai elemző, Weöres Sándor már réges-rég leírta Cohn-Bendit és a hozzá hasonlók eszmei alapállását.
Jason Bourne
2016. július 05. 16:00
Jó a kép. Mi történt? Tökön lőtték gumilövedékessel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!