Örmény genocídium: visszahívta németországi nagykövetét Törökország

2016. június 02. 16:39

Visszahívta berlini nagykövetét Törökország, a németek ankarai nagykövetét pedig berendelte a külügyminisztériumba, miután a német törvényhozás népirtásnak minősítette az első világháború alatt az örmények ellen elkövetett mészárlást. Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint mindez súlyosan fogja befolyásolni a kétoldalú kapcsolatokat.

2016. június 02. 16:39

Visszahívta berlini nagykövetét Ankara, miután a német törvényhozás, a Bundestag olyan határozatot fogadott el, ami népirtásnak minősítette az 1915-16-os örmények elleni mészárlást. Recep Tayyip Erdoğan török elnök úgy fogalmazott: a lépés „súlyosan érinti” a kétoldalú kapcsolatokat – írja a The Gurdian. Ankara egyben berendelte Németország ottani képviselőjét a török külügyminisztériumba.

A határozatban és a szavazás előtti vitában is kiemelték: a Bundestag nem akarja felelősségre vonni a mai Törökországot a múltban elkövetett bűnökért, célja az örmény-török megbékélés ügyének előmozdítása, amelyben viszont van felelőssége a mai Törökországnak. A vitában felszólalók közül többen elfogadhatatlannak nevezték, hogy török részről megpróbáltak nyomást gyakorolni a Bundestag tagjaira. 

A határozatban rámutatnak arra, hogy a Német Császárságnak – az Oszmán Birodalom legfőbb szövetségesének – „szégyenletes szerepe” volt a történtekben, diplomatái révén voltak értesülései a népirtásról, mégsem tett semmit „ezeknek az emberiesség elleni bűntetteknek” a megakadályozásáért. A határozat szerint Németország vállalja történelmi felelősségét, amelyből az is következik, hogy ösztönöznie kell az örmény-török megbékélést.

A Bundestag megemlékezése a 101 éve kezdődött népirtásra az örmény nép, „a világ legősibb keresztény népe iránti különleges tisztelet” kifejeződése is – áll a határozatban.

Törökország mindig tagadta, hogy az 1,5 millió örményt érintő mészárlás népirtás lett volna, és az ilyen jellegű határozatokra rendszerint kemény lépésekkel reagált.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. június 03. 07:34
Brüsszel nem normális. Tavaly gyújtott egy tüzet ( zsarolási potenciálba hozta a törököket ), most meg olajat önt rá.
Zsusztina
2016. június 03. 05:47
Én örülök, hogy a német politika karakánabb lett és gerincesebb.
Kanóc
2016. június 02. 22:08
Ájróper revans, véleményterror rulez! Merkel keresztyénsége meg legfeljebb Fletóéval összemérhető, nagyjából fej-fej mellet halad. Ettől még a törökök akkor gecik voltak, meg most is azok. Az aggasztó az egészben, hogy (még) nem szomszédos országok, törlik is a mocskos csizmájukat minden közbülső és környező országba. Pszichopaták kezében a világ sorsa. (Persze, sosem volt ez nagyon másképp. )
Véndiák
2016. június 02. 22:07
Ha nem a törökök tették, akkor az örmények gyilkolták le önmagukat. Más variációt nem látok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!