EU-tagságról szóló népszavazásról tárgyal a cseh parlament

2016. május 04. 12:11

Napirendre tűzte az ellenzéki, migrációkritikus Úsvit párt EU-tagságról szóló népszavazási ötletét a cseh parlament. A kommunisták és a konzervatív polgári demokraták többsége is igent mondott a javaslatra, de kormánypárti képviselők is támogatták azt. Csak az ellenzéki TOP 09 párt utasította el a javaslatot. Jelenleg az EU-tagsággal való elégedettség a csehek körében csak 25 százalékos, ami mélypontot jelent.

2016. május 04. 12:11

Nem kizárt, hogy Csehországban is népszavazást tarthatnak az ország európai uniós tagságáról. Az ellenzéki Úsvit párt javaslatát, miszerint a kérdést tűzzék napirendre, kedd este a képviselőház általános meglepetésre megszavazta – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

A lap szerdai híradása szerint a szavazáskor az ülésteremben 169 képviselő tartózkodott, s közülük 96-an mondtak igent a kezdeményezésre. A népszavazási téma napirendre vételét a kommunista párt (KSCM) összes képviselője támogatta, és igent mondott a polgári demokrata (ODS) képviselők többsége is. A kormánypárti frakciókból is többen szavaztak igennel. A javaslatot egyedül az ellenzéki TOP 09 párt utasította el.

A szociáldemokraták (CSSD) vezette koalícióhoz tartozó kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) frakcióvezetője, Jirí Mihola, aki pártjából egyedül szavazott a javaslat mellett, a Mladá Fronta Dnesnek nyilatkozva azt mondta: csak azért támogatta a téma napirendre vételét, hogy lehetőséget adjon az ellenzéknek néhány elképzelése, javaslata kifejtésére.

Ugyanakkor leszögezte, hogy a témát „értelmetlennek” tartja, és biztos abban, hogy a parlament a népszavazási kezdeményezést nem fogja jóváhagyni.

Az Úsvit a 200 tagú cseh képviselőházban a legkisebb párt, és határozottan ellenzi a menekültek csehországi befogadását.

Csehország három visegrádi társával együtt 2004. május 1-jén lett az Európai Unió tagja. A megelőző népszavazáson a szavazók több mint 77 százaléka támogatta a csatlakozást. Jelenleg azonban az EU-tagsággal való elégedettség a csehek körében csak 25 százalékos, ami mélypontot jelent. Az elégedetlenek aránya 36 százalék, ugyanannyi a bizonytalanak aránya, míg három százalék nem nyilatkozott.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. május 04. 18:48
Érdekes, hogy mindenki belépni akar... Újabban a Jobbik sem erőlteti a kilépést, onnan élünk. Itt nincs gazdasági fejlődés, csak az eu-s milliárdok.
Maddox
2016. május 04. 16:40
A csehek degeszre keresték magukat az EU-csatlakozással meg a munkaerő szabad áramlásával, többek között ezzel előzték be Magyarországot, és tartják a pozíciójukat azóta is. Majd hülyék lennének kilépni. Ez megint csak egy jó kis prolihergelés, amire lássuk be, nagy az igény.
heep
2016. május 04. 16:17
Csak szólnék, hogy a Fidesz nem fog kilépni az EU-ból amíg a felzárkóztatási milliárdok jönnek és amiket le tud nyúlni. Legközelebb 2018 után van esély a kilépésre, amitől viszont bezuhannánk a szakadékba. A cégek elmennének, a kint dolgozó magyarokat hazazavarnák ezzel megduplázva itthon a munkanélküliek számát, elvesztenék az itthoni családtagok azokat az euró milliárdokat amit eddig kintről küldtek nekik. Ha ki akarnánk menni Bécsbe, Párizsba vagy bárhova akkor könnyen lehet, hogy kemény pénzt fizethetnénk vízumra. Stb, stb.
formaegy
2016. május 04. 14:38
V4-ek! Most legyetek együtt tökösek, és jelentsétek be az unióból való kilépés népszavazását! Minél hamarabb, annál jobb! Akkor tuti, hogy az osztrákok is meglépik, mert náluk nagyon felszínen van évek óta! Az angolok egyből nem a napraforgó politikusokra fognak hallgatni! 6 országban népszavazás! Ez már valami lenne, a mocsok merkelhitler és bandája ellen! A lavina biztos nem állna meg itt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!