Merkel: Nem engedjük el a görög adósságot

2016. április 06. 08:14

Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy Németország nem enged a görögöknek nyújtott hitel teljes visszafizetéséből, ehelyett inkább egy újabb mentőcsomagon gondolkodik az IMF részvételével. Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde ugyan nem elégedett Görögország teljesítményével, mégis hajlandó finanszírozni az országot a jövőben is.

2016. április 06. 08:14

Németország továbbra is elutasítja a görög államadósság részleges elengedésének gondolatát, és változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vegyen részt a görög válság kezelésére indított harmadik mentőprogramban – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel a nemzetközi pénzügyi szervezetek – az IMF mellett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Kereskedelemi Világszervezet (WTO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) és a Világbank – vezetőivel folytatott szokásos éves informális megbeszélése után este tartott sajtótájékoztatón ismét rögzítette kormánya régóta képviselt álláspontját, miszerint a görög adósság elengedése jogi akadályokba ütközik, hiszen az euróövezet működését szabályozó előírások nem teszik lehetővé valamely tag adósságának átvállalását, ezért Görögország adósságát, vagy annak valamely részét sem engedhetik el a valutauniós társországok.

Az IMF szerepével kapcsolatban ugyancsak a régóta ismételt német álláspontot ismertetve elmondta, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetnek továbbra is részt kell vennie a harmadik görög mentőprogramban.

Hozzátette, hogy minél hamarabb le kell zárni a mentőcsomag soron következő forrásainak felszabadításához szükséges feltételek teljesítéséről kezdett tárgyalásokat. A folyamat „nagyon ésszerű irányba halad, de még nem vagyunk a célnál” – fogalmazott Angela Merkel.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója a tájékoztatón kiemelte: „még nem tartunk ott, ahol szeretnénk, és ahol Görögországnak lennie kellene”, de az IMF a görög nép érdekében továbbra is elkötelezett az ország támogatása mellett. Ehhez azonban további mélyreható reformokat kell elvégezni, amelyek révén a gazdaság visszaáll a növekedési pályára és fenntartható lesz az államadósság törlesztése – mondta Christine Lagarde.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2016. április 06. 12:27
Nos a görögök így is úgy is szívnak. A kérdés az meddig húzzák az államcsőd eléréséig. (addig míg mendenüket eladják a szélbalos vezetőik vagy előbb dobják be a törölközőt)
SwordFish
2016. április 06. 11:41
Ja, mert akkor összedőlne a Deutsche Bank.
pollip
2016. április 06. 10:43
De jó, hogy kirúgtuk az imf-et, igaz kétszer kellett, mert a baloldal kétszer vett fel náluk hitelt.
tango47
2016. április 06. 10:18
Ez a két nő hihetetlen: egyik azt hiszi, hogy az övé Európa, amásik azt, hogy az övé az IMF.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!