Szíria: megkezdődött az orosz erők kivonása

2016. március 15. 11:51

Az orosz katonai repülőgépek első köteléke elhagyta Szíriát a Moszkva által bejelentett részleges csapatkivonás keretében – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium. Putyin elnök hétfőn rendelte el az orosz haderő egy részének kivonását az országból, mivel missziójuk teljesítette célját. A Kreml szerint mindennek nem az az oka, hogy az orosz elnök elégedetlen lenne Bassár el-Aszad szíriai elnökkel.

2016. március 15. 11:51

Az orosz katonai repülőgépek első köteléke elhagyta Szíriát a Moszkva által bejelentett részleges csapatkivonás keretében – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A Hmejmimből feszállt első kötelék egy Tu-154-es vezérgépből és SzU-34-es bombázókból állt. A többi repülő is hasonló formációkban fog távozni, élükön Tu-154-es vagy Il-76-os csapat- illetve hadfelszerelést szállító gépekkel. Oroszország határát átlépve a repülőgépek önállóan térnek majd vissza állandó támaszpontjaikra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn rendelte el, hogy keddtől kezdjék meg a Szíriában harcoló orosz katonai egységek fő részének kivonását. A művelet, melynek ütemezését nem hozták nyilvánosságra, nem érinti a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázist és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény tevékenységét. 

Putyin szerint az öt és fél hónapja megkezdett orosz katonai beavatkozás összességében teljesítette a kitűzött célokat, és a hátramaradó erők feladata a tűzszünet betartásának ellenőrzése lesz. Az orosz elnök egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében.

Döntéséről Vlagyimir Putyin moszkvai közlés szerint Bassár el-Aszad szíriai elnökkel „koordinált”, és arról Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatta.

Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének keddi bejelentése szerint az orosz elnök, mint az orosz fegyveres erők főparancsnoka önállóan döntött a csapatkivonásról, arról más államok vezetőivel nem konzultált. Peszkov cáfolta, hogy az elhatározás hátterében Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szembeni elégedetlenség állna, és hogy ezáltal Moszkva nyomást próbálna gyakorolni Damaszkuszra.

A szóvivő bonyolult folyamatnak nevezte a szíriai tűzszünet orosz és amerikai katonák által elvégzett ellenőrzését. Szavai szerint a Kreml most a legfőbb feladatot a szíriai konfliktus Genfben elkezdődött békés rendezésének maximális támogatásában látja.

Peszkov kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy elképzelhető-e az orosz katonai műveletek felújítása Szíriában.

A szíriai hadműveletek során az orosz pilóták több mint 9 ezer bevetésen vettek részt, amelyeknek köszönhetően a RIA Novosztyi hírügynökség szerint sikerült elvágni az Iszlám Állam terrorszervezet fő fegyver- és lőszer-utánpótlási útvonalait, valamint a fegyveresek Törökországba irányuló olajszállítmányainak útját. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő támogatásával mintegy négyszáz települést, 10 ezer négyzetkilométernyi területet „szabadítottak fel”.

Sojgu szerint a légicsapásokkal több mint kétezer, Oroszországból érkezett militánst öltek meg.

A szíriai orosz kontingens létszámáról, a csapatkivonás útvonaláról és az orosz erők által elszenvedett veszteségekről nem hangzott el hivatalos tájékoztatás. Az orosz katonai erők Aszad elnök felkérése alapján 2015. szeptember 30-án avatkoztak be a harcokba az arab ország területén, Szíriában 2016. február 27. óta fegyvernyugvás lépett életbe, amelyről Oroszország és az Egyesült Államok állapodott meg. A tűzszünet az Iszlám Államra az an-Nuszra Frontra és több más, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorszervezetnek minősített csoportra nem terjed ki.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2016. március 15. 16:54
Pontosan az tortent amit elore megirtam, elfogyott a penz, kenytelenek tavozni a hadsereget is elertek a megszoritasok, ilyen kulfoldon allomasoztatni jelentos haderot luxus. Arrol nem is beszelve, hogy minden kilott raketa, minden ledobott bomba darab tizezer dollar felet van eloallitasi koltsegben. Ezt nem birjak.
Csigorin
2016. március 15. 13:35
Logikus lepes. Ha most fegyverszunet van, akkor nem kell annyi hadero. Ez mar nem a Szovjetunio hogy 40evre ottfelejtse magat ahova egyszer bement rendetcsinalni.
o _ A
2016. március 15. 13:19
Már épp ideje volt.
madarasi.abel
2016. március 15. 13:04
Ez természetesen nem függ össze azzal a ténnyel sem, hogy az oroszoknak már a hadseregre sincs elég pénzük. http://444.hu/2016/03/08/oroszorszag-ot-szazalekkal-vagja-vissza-katonai-kiadasait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!