Nyert a székely polgármester első fokon az antikorrupciós ügyészség ellen

2016. március 23. 15:57

Gyergyószentmiklós polgármestere, Mezei János visszatérhet hivatalába, miután az ellene folyó bűnvádi eljárásban felmentette a Hargita megyei törvényszék. A politikust hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA). A sepsiszentgyörgyi polgármester ellen is nemrég indult hasonló bűnvádi eljárás, így hatvan napig nem láthatja el polgármesteri tisztségét, de a választásokon elindul.

2016. március 23. 15:57

A Hargita megyei törvényszék első fokú ítélete szerint visszatérhet hivatalába Mezei János, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere, akinek az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt tiltották meg 2015 februárjában hivatala gyakorlását. A döntés ellen a hivatalos közlés után 48 órán belül fellebbezhet az ügyészség.

A romániai bíróságok portálján közölt keddi végzés megszünteti a polgármester bírósági felügyeletét, amely a romániai jogrendben rögzített legenyhébb kényszerintézkedési forma. A felügyelet alá helyezett személynek nem szabad elhagynia Romániát, nem szabad felvennie a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. 

Mezei János ellen 2015 január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Az eljárás során egy időre házi őrizetet rendeltek el ellene, majd előzetes letartóztatásba is helyezték. A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert. 

DNA: Visszaélés az ingatlaneladás, zsarolás a felszólítás, felbujtás a kérés

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene –, hogy mondjon le a tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét. 

A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de akkor a DNA sikerrel fellebbezett a végzés ellen. A Magyar Polgári Párt (MPP) – melynek színeiben Mezei Jánost kétszer is polgármesterré választották – február végén azt közölte, hogy Mezei nem indul újabb mandátumért a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon. 

Antal Árpádra is rászállt az ügyészség, mégis indul a választásokon

Versenybe száll egy újabb sepsiszentgyörgyi polgármesteri mandátumért Antal Árpád, a székelyföldi város tisztségéből felfüggesztett polgármestere – jelentette be Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki területi szervezetének elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az Agerpres hírügynökség által idézett sajtótájékoztatón Tamás Sándor elmondta, hogy elkezdik gyűjteni az Antal Árpád választási indulásához szükséges aláírásokat.

Antal Árpád az egyik közösségi portálon közzétett bejegyzésében megerősítette: boldogan folytatja a megkezdett munkát, ha a polgármesteri teendőktől való eltiltását feloldják. A hivatali visszaéléssel gyanúsított polgármestert ugyanis február 18-án hatvan napra bírósági felügyelet alá helyezték. Nem láthatja el polgármesteri teendőit, nem veheti fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 24. 07:01
Kemény székely férfi, sok sikert kívánok neki a továbbiakhoz!
madarasi.abel
2016. március 23. 18:31
Vajon a fenti bejegyzésem miért nem tetszik azoknak, akiknek nem tetszik?
madarasi.abel
2016. március 23. 18:08
jut eszembe: azt hallottátok, hogy Romániában bevezetnek egy jól kereshető, mindenre kiterjedő, nyilvános adatbázist, ahol bárki megnézheti, hol, mire költik a közpénzeket?
ThunderDan
2016. március 23. 17:45
Várom az első "antikorrupciós ügyészséget" követelő hozzászólást. :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!