Moszkva Washingtonnak: Oroszország számára fenyegetés a fokozott NATO-jelenlét

2016. március 25. 08:51

Hosszú tárgyalásokat folytatott egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter a Kremlben. A felek egyetértettek abban, hogy a közös szíriai fellépés sikereket hozott, majd előrevetítették, hogy a Kelet-Európai fokozott NATO-jelenlétről is fognak tárgyalni, mert arra Oroszország biztonsági fenyegetésként tekint.

2016. március 25. 08:51

Lavrov és Kerry Szíriáról, Ukrajnáról, más válsággócokról, valamint a kétoldalú viszony alakulásáról a nap folyamán négyórás megbeszélést folytatott egymással, amelyet egy ugyanennyi ideig tartó újabb egyeztetés követett a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az amerikai diplomácia vezetője között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter egyetértett abban, hogy Moszkva és Washington együttműködése sikerekhez vezetett a szíriai konfliktus kezelésében. A két politikus akkor váltott szót erről, amikor Putyin a Kremlben fogadta a Kerry vezette amerikai küldöttséget. Az orosz vezető közölte: Moszkvában tudatában vannak annak, hogy Szíriában nem sikerült volna haladást elérni Barack Obama elnök beleegyezése nélkül.

A Szergej Lavrov külügyminiszter részvételével megtartott, négyórás megbeszélés kezdetekor Putyin reményét fejezte ki, hogy az amerikai külügyminiszter újabb oroszországi látogatása ismét hozzájárul az orosz és az amerikai álláspont közeledéséhez Szíria és Ukrajna, valamint más nemzetközi kérdések, illetve a kétoldalú kapcsolatok ügyében.

Kerry az amerikai-orosz kapcsolatok újjáépítéséről beszélt

Kerry elismerte, hogy a két ország együttműködése jelentős eredményekhez vezetett, egyebek között a szíriai lakosság életkörülményeinek javulásában. Emlékeztetett rá, hogy a fegyvernyugvást, amely vasárnap már egyhónapos lesz, sokan lehetetlennek tartották, de az amerikai-orosz katonai és politikai együttműködésnek köszönhetően mégis létrejött.

John Kerry kijelentette: az Egyesült Államok reméli, hogy a genfi szíriai béketárgyalásokon haladást sikerül elérni, és hamarosan meg lehet kezdeni a szíriai politikai átmenet „nagyon komoly és bonyolult munkáját”. A közösen megoldott problémák komolyságára hivatkozva elmondta, meg kell vizsgálni, hogy újjá lehet-e építeni az Egyesült Államok és Oroszország közötti kapcsolatokat.

Az amerikai diplomácia vezetője az orosz elnökkel a tárgyalások zárt ajtók mögött folytatott szakasza előtt kijelentette, az Egyesült Államoknak vannak elképzelései arról, miként lehetne növelni a genfi tárgyalások hatékonyságát, s hogy miként lehetne mihamarabb eredményeket elérni Ukrajnát illetően.

Kerry a találkozó elején részvétét fejezte ki egy zömében oroszokat szállító utasszállító Rosztov-na-Donuban történt lezuhanása miatt, és felajánlotta az amerikai közlekedésbiztonsági szakhatóság segítségét a tragédia okainak kiderítésében. A nap folyamán korábban az orosz és az amerikai külügyminiszter szintén négy órán át tárgyalt egymással.

Tárgyalások lesznek a Kelet-Európai fokozott NATO-jelenlétről

Oroszország és az Egyesült Államok megértette, hogy a kétoldalú viszonyrendszer megingatása kontraproduktív - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában csütörtök éjjel, a Vlagyimir Putyin elnök és az amerikai diplomácia vezetője, John Kerry között folytatott, négyórás megbeszélést követően.

„Az Oroszországi Föderáció elszigeteléséről szóló retorikának, ahogy ma arról ismét meggyőződtünk, semmi köze sincs a realitáshoz” – hangoztatta Lavrov a Kerryvel közösen megtartott sajtóértekezletén.

Az orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két fél megállapodott a kétoldalú viszony rendszeres áttekintéséről. Megemlítette, hogy a globális biztonság kérdései közül a közepes és annál rövidebb hatótávolságú rakéták ügyében megmaradt a felek közötti nézetkülönbség. Azt mondta, Kerry beleegyezett abba, hogy tárgyalásokat folytassanak a Kelet-Európa számára ígért fokozott védelemmel kapcsolatban, amit Moszkva biztonsági fenyegetésnek tekint a maga számára.

A külügyminiszterek felgyorsítanák a szír békefolyamatot

Oroszország és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy latba kell vetnie befolyását az elakadt szíriai békefolyamat felgyorsítása, a szemben álló felek közvetlen párbeszédének mielőbbi megkezdése érdekében – derült ki Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján.

Kerry a Kremlben megtartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Moszkva és Washington a következő napokban megpróbálja rávenni Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy „hozza meg a helyes döntést”, és kötelezze el magát a békefolyamat és a „valódi átmenet” mellett.

Lavrov nem mondott olyat, hogy Moszkva nyomást kívánna gyakorolni Aszadra, de kijelentette, hogy Oroszország bátorítani fogja az érintett feleket az ENSZ égisze alatt folytatott genfi tárgyalások elveinek betartására, és hogy Amerikával együtt törekedni fog a politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtésére. Szavai szerint a szíriaiaknak maguknak kell eldönteniük országuk sorsát.

Mindkét miniszter arról beszélt, hogy a szemben álló feleknek meg kell kezdeniük a fogolycserét, biztosítaniuk kell a humanitárius segélyek rászorulókhoz történő eljuttatását és le kell állítaniuk az újabb területek megszerzésére irányuló kísérleteket.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. március 25. 14:09
"a Kelet-Európai fokozott NATO-jelenlétről is fognak tárgyalni, mert arra Oroszország biztonsági fenyegetésként tekint." Talán azért, mert az is. Ráadásul a lépés ugyanannyira irányul az adott országok ellen is, mint Oroszország ellen. Az amerikaiak azért szállnak meg országokat, hogy magukat ott tartsák, az oroszokat távol és az adott országot pedig lent.
egysegelem
2016. március 25. 13:08
Az orosz reakcio alaptalan, a NATO semmifele fenyegetest nem jelent Oroszorszagra nezve, a letszamnoveles elsosorban a balti allamok biztonsagat szolgalja, nehogy ugy jarjanak mint a Krim, nehogy egy szep napon az esztek, lettek, litvanok arra ebredjenek, hogy ok megint oroszok.
rajgy
2016. március 25. 12:29
A SEMLEGESSÉG lehet az egyedüli út. Ki kell lépni ebből a játszmából, hogy ne sakkozzanak az országgal. Ki ellen véd meg a Nato? Az oroszok maguktól mentek el! Más bajba pedig csak belerángat a Nato. Hiányzik a terrorista támadás Budapestnek? Ha nem hiányzik, akkor kilépni!
BőröndÖdön
2016. március 25. 12:02
Az oroszok ugyanolyan aljasok,mint a SZU idejében...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!