Szombattól tűzszünet van Szíriában

2016. február 27. 09:32

Szombaton nulla órakor életbe lépett a szíriai tűzszünet. Éjfél után pár perccel még voltak összetűzések Damaszkuszban és Deraában, de aztán elcsendesedett a helyzet – közölte az ENSZ szíriai különmegbízottja. A fegyverszünet betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi. A béketárgyalások a tervek szerint március hetedikén indulhatnak újra.

2016. február 27. 09:32

Életbe lépett a szíriai tűzszünet szombaton nulla órakor, és pár perccel később valóban el is csendesedtek a Damaszkuszban és Deraában addig folyó összecsapások – számolt be róla Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja. Mistura azt is bejelentette, hogy szombaton Genfben összegyűlnek a szíriai békefolyamatot támogató országok, hogy megvizsgálják a fegyvernyugvás helyzetét. „Kisebb fennakadások” bizonyára lesznek a tűzszünet végrehajtásában – tette hozzá.

A különmegbízott figyelmeztetett: a fegyverszünet megsértése esetén is csak végső esetben szabad erőszakhoz folyamodni. A tűzszünet betartását az Egyesült Államok és Oroszország ellenőrzi washingtoni, moszkvai, ammáni, latakiai központokból, valamint az ENSZ genfi székhelyéről. Ha újraindulnak a fegyveres harcok, Washington és Moszkva értesíti a békefolyamatot támogató többi országot.

Ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, március hetedikén újraindulhatnak a szíriai konfliktus rendezését célzó genfi béketárgyalások. Az újabb fordulóról Mistura azt mondta, három hétig tartó egyeztetéseket terveznek. Napirendre az előző egyeztetésekhez hasonlóan egy új összetételű kormány, új alkotmány és 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztások kiírásának kérdéseit tűzték. Mistura nem árulta el, hogy az előző fordulóban a tárgyalásokról kizárt kurd feleket meghívják-e a márciusi egyeztetésekre.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2016. február 27. 21:00
MIND AZOK, akik összebombázták, MOST ÉPÍTSÉK FEL, hogy legyen a népnek hol laknia !!! KERESNI KELL A HÁBORÚ FŐ OKOZÓIT ÉS NAGYON MEGBÜNTETNI ŐKET, FIZESSENEK KÁRTÉRÍTÉST !!! Nem kell sokáig és messze keresgélni.
dick52
2016. február 27. 14:29
Ebedido: 13-14-ig. Bar ezt meg az ENSZ-nek jova kell hagyni.
rojtos
2016. február 27. 10:17
"Szombattól tűzszünet van Szíriában" Szép. De azért, el ne kezdjük a kerítést bontani.
Hora
2016. február 27. 10:03
http://fixhd.tv/videotar/lejatszo/5817?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201602 és Szíria.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!