Görög külügyminiszter-helyettes: Magyarország még egy takaróval sem segítette Athént

2016. február 11. 18:39

Orbán Viktorék csak vádaskodnak, de még egy takaróval vagy sátorral sem segítettek Athénnak a menekültválság kezelésében – mondta Nikosz Xidakisz külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak adott interjújában. Szijjártó Péter visszautasította a politikus kritikáját, szerinte Magyarország már hónapokkal ezelőtt javaslatot tett egy összeurópai erő létrehozására, mely meg tudná védeni Görögország déli határait.

2016. február 11. 18:39

Csalódással tölti el Görögországot, hogy Orbán Viktorék csak vádaskodnak, ugyanakkor semmilyen segítséget nem nyújtottak Athénnak a menekültválság kezelésében – mondta Nikosz Xidakisz külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak adott interjújában.

A külügyminiszter-helyett furcsának tartja, hogy január végéig egyetlen takaró vagy sátor sem érkezett Magyarországról az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. „A magyar kormány azt állítja, hogy nincs menekültproblémája. Rendben van, de miért akarja másoknak megmondani, mit tegyen? Mi sosem bíráltuk a magyar kabinet, a magyar miniszterelnök politikáját” – fakadt ki a politikus a lapnak.

Nikosz Xidakisz szerint szimbolikus jelentéssel bír, hogy míg Magyarország az európai határvédelmi ügynökség égei-tengeri missziójába összesen öt rendőrtisztet delegált, addig a görög határon kettős kerítést építő macedón kormányt száz kilométerre elég dróttal és harminc fős katonai-rendőri kontingenssel segíti.

Szijjártó Péter nem érti a görög politikus kritikáját

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította a görög politikus bírálatát. A miniszter furcsa szituációnak nevezte, hogy a görög külügyminiszter-helyettes próbál oktatni szolidaritásból, szabályokból. Európa azért védtelen déli irányból, mert Görögország nem felel meg a schengeni előírásoknak, tette hozzá.

Magyarország már hónapokkal ezelőtt egy közös európai erő létrehozását javasolta, amely meg tudja védeni Görögország déli határát. Az ország a közös határvédelemhez személyi hozzájárulást is vállalna, szögezte le a miniszter.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik