Szerbia nem engedi vissza a migránsokat

2016. január 19. 16:05

A szerb külügyminiszter kedden Belgrádban kijelentette: Szerbia nem engedi meg, hogy migránsokat küldjenek vissza a területére, és válaszlépéseket fog tenni, amennyiben Horvátország, Szlovénia és Ausztria egyoldalú egyoldalú intézkedéseket tenne.

2016. január 19. 16:05

Szerbia nem engedi meg, hogy migránsokat küldjenek vissza a területére, és válaszlépéseket fog tenni, amennyiben a környező országok egyoldalú intézkedéseket tennének – jelentette ki Ivica Dacic szerb külügyminiszter kedden Belgrádban. A tárcavezető kifejtette, hogy amennyiben Horvátország, Szlovénia és Ausztria egyoldalú lépéseket tesz a migránsválság kezelését illetően, akkor Szerbia is kész a válaszlépésekre. Mint mondta: Szerbiába csak az idén 35 ezer migráns érkezett, hatezerrel több, mint a tavalyi év első harmadában összesen. Megállapította, hogy a határok lezárása, az átengedett migránsok számának csökkentése vagy bármilyen más egyoldalú lépés láncreakciót válthat ki a nyugat-balkáni migránsútvonalon.

Mint mondta, az osztrák lépések, vagyis a határirányítási rendszer felállítása előbb Szlovéniában, majd Horvátországban idézhet elő reakciókat, ami oda vezet majd, hogy Szerbiának is életbe kell léptetnie bizonyos intézkedéseket. Ivica Dacic kedden Belgrádban tárgyalt Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel, aki a szlovén kormányfőnek a migránsválság megoldására vonatkozó kezdeményezéséről tájékoztatta a szerb politikusokat, amelyet Miro Cerar az Európai Bizottság elnökével, valamint a balkáni migránsútvonalon fekvő országok miniszterelnökeivel kívánt közölni. Szerbia azt várja az Európai Uniótól – közölte a szerb külügyminiszter –, hogy határozzon meg egységes, uniós migránspolitikát.

Ivica Dacic kifejtette, hogy csak azok a migránsok maradhatnak Szerbiában, akik menekültstátust kértek. „Ha bárki is arra számít, hogy úgy oldja meg a gondot, hogy a migránsokat Szerbiában tartja, akkor már most garantálhatom, hogy ez nem lesz így” – szögezte le a szerb külügyminiszter. Tavaly Szerbián 600 ezer migráns haladt át, a legtöbben Macedónia felől érkeztek, majd Magyarország, később Horvátország felé folytatták az Európai Unióba vezető útjukat.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 02. 21:44
Tőlünk átveszik egy korábbi megállapodás miatt, de ez pár tíz nagyságrend.
smarton
2016. január 26. 16:23
" Megállapította, hogy a határok lezárása, az átengedett migránsok számának csökkentése vagy bármilyen más egyoldalú lépés láncreakciót válthat ki a nyugat-balkáni migránsútvonalon." Erre várunk, hogy a lánc Görögországig érjen végre. Mert megérdemlik.
kulalak
2016. január 25. 01:15
A görög-török ősbűn. Ha beengedsz egy migránst egy harmadik országba, attól kezdve nem tudod kitoloncolni, mert egyik ország sem fogja elfogadni (nem az ő állampolgára). Szíriában béke kéne.
biga0771
2016. január 21. 16:28
Dominó effektus ! Majd csak eljutunk odáig hogy a Görögök vízbe lövik őket ! Soros Gyuri így is elérted, másfél, kétmillió muszlim meg fog érkezni Az EU-ba.... Anarchia ! Szésőjobb ! Azonnal zárjuk az Osztrák határt ! Ők nem sógorok ! Csak TALPNYALÓI Merkelnek...........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!