„Nem bírom ezt tovább” – német szociális munkás a menekültekről

2016. január 20. 10:33

Egy német szociális munkás a menekülttáborban szerzett negatív tapasztalatairól, és ezek miatti csalódásáról írt az N24 német tévécsatorna honlapján. A fiatal nő elmondása szerint a menekültek agresszívek, követelőzőek, nem tartják be a megállapodásokat és lenézik a nőket.

2016. január 20. 10:33

„Ha őszinte vagyok, a munka azoknak a 90 százalékával, akikkel én találkozom, inkább kellemetlen, és sajnos nem olyan, ahogy korábban elképzeltem” – mesélt a hamburgi menekültszálláson szerzett keserű tapasztalatiról egy német nő az N24 német tévécsatorna honlapján.

A szociális munkás tavaly ősszel nagy lelkesedéssel kezdte meg a munkát a szálláson, mert tényleg segíteni akart az érkezőkön – írja az Index a német cikk alapján. Első tapasztalatai pozitívak voltak, igaz, a korai időkben még nem találkozott a menekültekkel.

Később azt a feladatot kapta, hogy segítsen a szálláson lakó ezerötszáz migráns szociális ügyeinek intézésében. Ekkor kellett szembesülnie azzal, hogy a valóság mennyire más, mint az általa a menekültekről alkotott kép. Négy pontba szedte problémáit.

Követelőzőek és agresszívak

A német nő szerint a menekültek extrém módon követelőzőek. Azonnal autót, házat szeretnének maguknak, ha pedig a segítők nem tudják teljesíteni irreális kéréseiket, agresszívvá válnak. Volt, aki éhségsztrájkkal, más öngyilkossággal fenyegetőzött. A szociális munkás arról is beszámolt, hogy az egyik kolléganőjét azzal fenyegették meg, hogy lefejezik.

Hamis adatokat adnak meg magukról

A menekültek sokszor megbízhatatlan információkat adnak meg magukról – közölte a nő. Gyakran kiderül, hogy egy menekült mást mond magáról az egyik, mást a másik szociális munkásnak. Egy migráns például, miután az alkalmazottól megtudta, hogy a nála lévő papírok a visszatoloncolásról szólnak, teljesen más papírokkal jelentkezett a következő szociális munkásnál.

Nem tartják be a megállapodásokat 

A német hölgy harmadik problémája az volt, hogy a menekültek nagy része nem tartja be azt, amiben megállapodtak. A menedékkérőknek jelentkeznie kéne orvosi vizsgálatra, a migránsok azonban nem jelennek meg a számukra kijelölt időpontban. 

Lenézik a nőket

A szociális munkás számára a legnagyobb probléma az volt, hogy a menekültek egy rész semmibe veszi a nőket. „Ha én nőként mondok nekik valamit vagy egy utasítást akarok adni nekik, alig figyelnek rám, azt azonnal elutasítják, és inkább egy férfi kollégámhoz fordulnak” – meséli. A migránsok rendszeresen a nők után fütyülnek, saját nyelvükön megjegyzéseket tesznek, melyeket a többiek hangosan röhögnek. Előfordult, hogy a menedékkérők telefonjaikkal fotózták a hölgyet, hiába tiltakozott, illetve kérte, hogy ne tegyék. A német nő szerint a helyzet egyre csak romlik.

A szociális munkás elmesélte, hogy néhány hónapja már nem hord szűk ruhákat, nem sminkeli magát. De nem csak külsején, hanem viselkedésén is változtatott. Nem megy a menekülttáborban olyan helyekre, ahol általában egyedülálló férfiak tartózkodnak, a lehető legtöbb időt az irodájában tölti, és már nem tömegközlekedéssel jár dolgozni, hogy elkerülje a molesztálást. 

„Nem bírom ezt tovább” – írja a hölgy a cikkben, aki habár társaival együtt többször jelezte a problémákat, nem kapott segítséget. Így nem maradt más választása, mint hogy felmondjon.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2016. március 30. 23:07
A nagy francia hazafi, politikus és hatalmas formátumú egyéniség, Charles De Gaulle szavait érdemes örökre bevésni a politikától agyonfárasztott, tompuló tudatunkba: Les Arabes sont des Arabes, les Francais sont des Francais.(Az arab az arab, a francia az francia.) Ez ennyire egyszerű. Egyébként pedig az ivásra szánt folyadékot szaporíthatjuk arzénnal, de attól csak több lesz, de az egész fogyasztás céljára használhatatlanná válik. Ez sem túl bonyolult!
2016. március 30. 23:07
Ebből is látszik, hogy Heller anyó nem Holle anyó, még akkor sem, ha a mese szerint állítólag, meg Grimm szerint ez utóbbinak is eléggé riasztók voltak az arcvonásai, de legalább az értékítélete nem hagyta cserben.
balbako_
2016. február 20. 08:36
Itt az ágytál amire vágytál!
tango47
2016. február 14. 23:28
Lassan jön a kijózanodás. Nagyon lassan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!