Így lehet újra tengerünk: szabad Triesztért kampányolnak

2015. november 02. 15:29

Bécsi magyar liberális politikus állt ki a független Triesztért: a Neosban politizáló Pásztory Tibor bécsi dialektusban érvelt amellett, miért lenne jobb önálló országként folytatnia a tengerparti városnak az Olaszországhoz való tartozás helyett.

2015. november 02. 15:29

Techet Péter egy éve a VS-en írta meg a függetlenségpárti triesztiek követelésének hátterét: „Az 1947-es párizsi békeszerződés – a mai trieszti és szlovén tengerparti övezetben – létrehozott egy önálló Trieszti Szabad Államot, amelynek déli része azonnal jugoszláv megszállás alá került, és ma is Szlovéniához tartozik. Triesztben azonban az amerikaiak voltak jelen, és sokáig úgy nézett ki, hogy az ENSZ felügyelete mellett fennmaradhat e részen az önálló ország. Végül azonban Olaszország 1954-ben bekebelezte Triesztet is.” Techet írásában az áll, hogy a Szabad Trieszt Mozgalom szerint nemzetközi jogot sértett az olasz lépés, így az olasz fennhatóság törvénytelen.

Az osztrák közélet 99,9 százaléka nincs tisztában Trieszt jogi helyzetével és függetlenségének lehetőségéről, mondta a Szabad Trieszt Mozgalomnak adott videóinterjújában Pásztory Tibor, az osztrák liberális Neos párt bécsi politikusa, aki bécsi dialektusban állt ki a függetlenségpártiak mellett. Pásztory szerint Trieszt nem Olaszország része, hanem továbbra is az ENSZ felügyelete alatt kéne, hogy működjön.

„Nem különjogokról, hanem egy Európa számára esélyt jelentő helyzetről szeretnék beszélni. Szigorúak vagyunk mindennemű nacionalizmussal szemben, legyen az olasz vagy más, így osztrákot sem akarunk. Trieszt függetlenségét egy európai projektként kezeljük, egy olyan esélyként, amely szabadkikötője révén kaput nyithatna a világ felé” – mondja Pásztory az interjúban. A Szabad Trieszt Mozgalom a közép-európai államoktól remélt politikai segítségért cserébe a kikötőt Ausztriának, Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának adná, áll a fent említett 2014-es Techet-cikkben.

Pásztory szerint nem szabad, hogy feledésbe merüljön a triesztiek követelése: „Tévesek az elmúlt harminc év autóstérképei. Egyiken sincs berajzolva a Trieszti Szabad Állam.” Pásztory szerint a politikusok és újságírók feladata a jövőben az, hogy bemutassák és megismertessék a szabad Trieszt ügyét a közép-európai közvéleménnyel.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. november 04. 09:14
Nagy az Isten állatkertje...
Vlagyimir Iljics
2015. november 03. 16:53
Elég nagy hülyeség. Ad egy Trieszt soha nem volt magyar, még a Monarchia idejében is inkább volt osztrák, olasz és szlovén lakosságú, mintsem magyar. Magyar az Fiume volt és nem Trieszt. Aztán, ha tegyük fel csinálnának egy "szabad Triesztet", ami kb olyan lenne mint San Marino, vagy Monaco, tehát mikro állam, azzal kinek lenne jobb? Nekünk magyaroknak semmiképp, sem az osztrákoknak. Mitől lenne ekkor nekünk újra tengerünk? Egy könnyített kikötő használati jogtól? Egyedül az olaszoknak lenne rosszabb, mert elvesztenének egy nagy adófizető kikötővárost. Majd hülyék lesznek ebbe belemnenni. Most is bárki besétálhat Triesztbe teljesen nyugodtan, magyar is, szlovén is, orsztrák is, cseh is szolvák is (és nem sorolom, mert nyilván minden schengeni, de amúgy minden EU-s is, aki nem schengeni, mert ha mondjuk szerb, akkor a horvát határon ellenőrízték őt és már az olasznál nem ellenőrzik ugyebár), hiszen a város mélyen a sechengeni zónában van. Szerintem mi magyarok, az osztrákok, a csehek és a szlovákok elvagyunk enélkül a kikötő használati jog nélkül is egész jól, nem oszt nem szoroz... a szlovéneknek gyönyörű kikötőik vannak szóval ők sem igénylik. Az egész tehát egy műbalhé.. néhány gazdag unatkozó trieszti (piszok gazdag város!!!), unalmában kitalált valami hülyeséget, hogy történjen már valami; meg aztán hasonlóan mint a katalánok, milyen jó lenne megpróbálni, hátha bejön és akkor még gazdagabbak lesznek, hiszen ne veszi le az anyaország a sápot... pl Triesztnek ugyebár nem kellene arányosítva többletbefizetést adni tovább az olasz közösbe, hogy a leszakadt régiók (pl Szicília, Nápoly, Szardínia) meg szépen azt feléljék...
Gregorius
2015. november 02. 22:10
A városállamok kora már a középkorban (Firenze, Velence, Siena, Bologna, Milano etc.) lejárt. Akad ugyan kivétel (Monaco, San Marino..), de nem jellemző.
Tintamin
2015. november 02. 20:12
Ha Felcsút szabad lett, Trieszt miért ne lehetne?:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!