Horvát belügyminiszter: Ha Szlovénia lezárja határait, akkor Horvátország is

2015. november 18. 11:57

Ha Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait, Horvátország sem fogadhatja tovább a migránsokat – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter a Večernji List című horvát napilap szerdai száma szerint. A lap úgy véli, a horvát kormány jobban tenné, ha Magyarországtól megérdeklődné, „hol lehet a legolcsóbban drótot vásárolni”.

2015. november 18. 11:57

Amennyiben Ausztria vagy Szlovénia lezárja határait, mert Németország úgy dönt, hogy nem enged be területére több menekültet, Horvátország sem fogadhatja tovább a migránsokat – jelentette ki Ranko Ostojić horvát belügyminiszter a Večernji List című horvát napilap szerdai közlése szerint.

A belügyminiszter megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem támogatja a drótkerítést, de Zágráb nem fogja megengedni, hogy az országban több tízezer migráns torlódjon fel.

A Večernji List meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta: „ha Ausztria és Szlovénia lezárja határait, akkor Horvátországnak is ezt kell tennie, de azt senki sem tudja, hogyan”. Szerbia és Horvátország között több száz kilométeres határ húzódik, a horvát-boszniai határ pedig több mint ezer kilométer hosszú. A forrás szerint mivel Horvátország nem épített kerítést, Szerbia bárhol ráengedheti az országra ellenőrizetlenül a migránsokat, ami pedig „igazi katasztrófához vezethet”.

A lap úgy véli: Horvátország és Szerbia is könnyen gyűjtőközponttá válhat, a kormány pedig jobban tenné, ha szomszédos országoktól – Magyarországtól és Szlovéniától – megérdeklődné, „hol lehet a legolcsóbban drótot vásárolni”.

Eközben Ljubljana továbbépíti a kerítést Horvátországgal közös határán. Boštjan Šefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára újságíróknak nyilatkozva elmondta: a tervezett 88 kilométer hosszú műszaki akadályból hétfőig 26, kedden pedig újabb 11 kilométert építettek meg.

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 230 800 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5261, kedden 7704, szerdán reggel 6 óráig 932 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 213 200 közel-keleti menekült érkezett.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 410 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok csaknem két hete kezdték vonattal szállítani a migránsokat a szerb határról Szlovéniába.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimum
2015. november 18. 16:53
8 ISIS gyanusitottat tartoztattak le az istanbuli repteren, amint menekultnek adtak ki magukat.(Morocco-bol erkezven, nem mondom jol megy a "menekulteknek" mar repulon menekulnek!) Egy ISIS terrorista azzal kerkedett milyen egyszeru Europaba bejutni, a jol bejart menekult utvonalon, es mar legalabb 4000 van beloluk Europaban akciora kesz!! Ja, MERKEL, JUNCKER, HOLLASNDE!! Ehhez mit szoltok?? A merenylok altal kivegzettek csak "jarulekos veszteseg" a nagy gazdasagi fonyeremenyhez? Eight ISIS suspects posing as refugees arrested at Istanbul airport http://www.express.co.uk/news/world/620249/Eight-arrested-Istanbul-airport-amid-ISIS-fears
optimum
2015. november 18. 16:37
"Szlovéniában október közepe óta 230 800 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba"-belepesnel Vagy 20 ezerrel kevesebb registralt kilepesnel Ausztriaba.Hova tunt az az alig huszezer menekult? Megszerettek Sloveniat, es ott maradtak, aha!!
optimum
2015. november 18. 16:32
meg mindig csak ott tartanak hogy "HA.."!!
antioxi
2015. november 18. 15:35
Mit nem hallok?! Azután majd a szerbek, a macedonok is. A legvégén majd a németek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!