Határkerítés: Szlovénia szerint naivak a horvátok

2015. november 13. 10:48

A szlovén külügyminiszter szerint naiv az a horvát érvelés, hogy a szlovén határkerítés egy részét a pontatlan határmeghatározás miatt le kéne bontani. Karl Erjavec elmondta: Horvátország tetszés szerint, érdekeinek megfelelően magyarázza, hogy hol húzódik a határvonal.

2015. november 13. 10:48

Naivak azok a horvát elképzelések, amelyek szerint Szlovéniának le kellene bontania az általa létesített határkerítés egy részét, minthogy a két ország között néhány szakaszon nincs teljes pontossággal meghatározva a határvonal – jelentette ki Karl Erjavec szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízió híradójában.

A tárcavezető a csütörtök késő esti nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti határvita ügyében még nem hozott döntést a hágai Nemzetközi Bíróság. Leszögezte: Szlovénia saját területén helyezte el a műszaki akadályt, Horvátország pedig tetszés szerint, érdekeinek megfelelően magyarázza, hogy hol húzódik a határvonal.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Szlovénia Németország és Ausztria irányításával kezdett-e pengés drótakadály telepítésébe, Erjavec azt válaszolta: önálló döntés volt, de szerinte hatékonyabb volna, ha a schengeni határt a három ország közösen védené.

196 453 migránst vettek nyilvántartásba Szlovéniában

Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 196 453 migránst vettek nyilvántartásba. Hétfőn 5341, kedden 7457, szerdán 7554, csütörtökön 9681, péntek 6 óráig újabb 2152 migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 178 843 Közel-Keletről érkező menekült távozott.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 372 723 migránst vettek nyilvántartásba. Többségük illegálisan lépte át a szerb-horvát határt, és többnyire Bapska körzetében léptek horvát területre. A horvát hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a migránsokat a szerb határról Szlovéniába. Szerda éjféltől csütörtök 21 óráig 8732 illegális bevándorlót lépte át a szerb-horvát határt.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. november 13. 12:00
Most látszik az Orbán kerítés további haszna. Ha mégis vissza akarnak küldeni migránsokat a németek, nem tehetik meg, hogy csak Magyarországra tolják, ha regelés van a szlovéneknél is, talán valamennyi a horvátoknál is, esetleg szerbeknél. Ha csak nálunk jöttek volna, az összeset hozzánk tolják vissza. Azért kíváncsi vagyok a gyakorlati megoldásra.
Sárközi Miskulancia
2015. november 13. 12:00
Kezdem megsajnálni a horvát vezetést. Egyre inkább az az érzésem, hogy ezek nem maguktól retardáltak ennyire, hanem a Bundesmutti által képviselt "nemtudomkik" vezetik őket kézenfogva, és igazából úgy át vannak verve, mint szódás a lovát.
brise
2015. november 13. 11:31
Szerintem meg ezek a migránsok meglehetősen nagy területen mindig Magyarországon vannak, akármerre lépkednek át bármilyen határokat. De ebbe ne menjünk most bele. Nincs itt az ideje. De majd egyszer talán s hágai bíróság veszi a fáradtságot....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!