Behozta az AfD a német szélsőbalt

2015. november 08. 19:21

Egy friss németországi közvélemény-kutatás szerint a jobboldali populista AfD behozta a baloldali populista Linksparteit, a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal így fej-fej mellett, 9 százalékon áll a német lakosság körében.

2015. november 08. 19:21

Fej-fej mellett áll a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) és a baloldali populista Balpárt (Linkspartei) Németországban: egy vasárnapi felmérés szerint azzal, hogy a szélsőjobb egy picit erősödött, a szélsőbal pedig egy picit gyengült, mindketten a német lakosság 9 százalékának támogatását élvezik. A Bild am Sonntagban publikált kutatás szerint az AfD Kelet-Németországban 14 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, sőt, a keletnémet férfiak körében 18-ot.

A Bildnek nyilatkozó politológus, Ulrich von Alemann szerint ennek oka az, hogy a nyár óta érezhetően jobbra forduló AfD profitál a Németországot egyre inkább keményen érintő menekültválságból: „Az AfD az egyedüli párt, amely féktelenül kihasználja a lakosság egy részében a külföldiekkel szemben élő előítéleteket.” 

A pártot nemcsak a hesseni tartományi miniszterelnök, a kereszténydemokrata Volker Bouffier szélsőjobboldalizta le a hétvégén („az AfD éppen csúszik le a szélsőjobboldali sarokba”), de egykori elnökségi tagja, az AfD-exelnökével, Bernd Luckével együtt onnan kilépő, majd Alfa néven új konzervatív pártot alapító Hans-Olaf Henkel is, amikor azt mondta, az AfD egy szörnyeteg, a neonáci párt, az NPD light verziója.

Angela Merkel kereszténydemokratái továbbra is vezetnek: a CDU 36 százalékon áll. A szociáldemokraták picit erősödve 26 százalékon, a liberális FDP 4 százalékon, a zöldek 10 százalékon állnak. Az AfD és a Linkspartei 9 százalékos értékéhez a kutatás készítői hozzáteszik: az AfD eddig minden választáson jobban szerepelt a felmérésekhez képest, mivel a szélsőjobb támogatói nem minden esetben vallják be pártpreferenciájukat.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagramor
2015. november 09. 11:14
mitől populistább ez a párt, mint a többi? magyarázza már meg nekem valaki.
Csigorin
2015. november 09. 09:54
Eloitelet? Biztos? Azok akik autokkal mentek ertuk Budapestre, akik Willkommen tablakkal fogadtak oket, most, miutan megismerkedtek vedenceikkel hirtelen "elo"iteletesek lettek??
választópolgár
2015. november 09. 04:24
Majd kiderül van-e még esélye a németeknek.Lehet hogy már késő. Hamarosan megindulnak afrikából is a migránsok. Becslések szerint csak afrikából 10 millióan készülnek.Az első körben.
kenwood
2015. november 09. 03:15
Ilyen ez a jellegenel fogva... Jobbra arc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!