Obama bocsánatot kért a kunduzi kórházbombázás miatt

2015. október 07. 21:37

Barack Obama telefonban kért bocsánatot Asraf Gáni afgán elnöktől, valamint az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnökétől, amiért a hétvégén Kunduzban az amerikai légierő egy kórházat bombázott. Az amerikaiak szerint baleset történt, az Orvosok Határok Nélkül szervezet viszont vizsgálatot követel az ügyben.

2015. október 07. 21:37

Bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi szervezettől a kunduzi kórház elleni amerikai légitámadásért szerdán Barack Obama amerikai elnök. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy Obama felhívta Asraf Gáni afgán elnököt, hogy részvétét fejezze ki a kórház elleni amerikai csapás okozta emberveszteségekért. Hasonlóképpen fejezte ki részvétét az MSF elnökének is.

Az amerikai fegyveres erők részéről kedden hangzott el annak elismerése, hogy a hétvégén „tévedésből” támadták a levegőből a kunduzi kórházat, aminek következtében 22-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek.

Earnest szerint nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy nem egy „szörnyű, tragikus baleset” történt volna. A Rómában tartózkodó Ash Carter védelmi miniszter szerdán ismételten egy átlátható vizsgálat lefolytatását és szükség esetén a vétkesek felelősségre vonását ígérte.

Az MSF egyébként szerdán ismét sürgette, hogy a kunduzi incidenst egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki. A jótékonysági szervezet háborús bűncselekménynek tartja a történteket, és csak a vizsgálat lezárása után fogja eldönteni, hogy kíván-e pert indítani az ügyben.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. október 08. 07:17
A betegek megégtek az ágyukban. Milyen bocsánatról beszél ez a beképzelt vernyogó ember? Nem bocsánatot kell kérni, hanem meg kell vizsgálni a lelkiismeretet! (Ezeknek nincs lelkük).
balbako_
2015. október 08. 07:10
És ettől majd feltámadnak a holtak....
Brigadéros
2015. október 08. 06:56
18 halott?..Ja, bocsi...Vizsgálóbizottság, fékek, ellensúlyok?? Nemzetközi aggódás a demokrácia állapota miatt???? Nácikolás????????
kulalak
2015. október 08. 01:18
Lelőttek egy utasszállító repülőgépet háborús terület fölött tévedésből. Bocs. Ez is ugyanolyan, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!