Lehet-e hatással a nevelés az intelligenciára?

2015. október 06. 10:11

Milyen mértékben öröklött az intelligencia és mekkora hatása lehet a nevelésnek, a környezetnek?

2015. október 06. 10:11

Vajon a környezet alakít minket jobban, az számít, hogyan nevelnek és mennyi erőforrásunk van, vagy az örökölt intelligencia az erősebb? A norvég szociológusok a környezetre szavaznak inkább, az angolszász természettudósok az öröklött intelligenciára.

Azaz nem attól lesz valaki dohányos, hogy a szülei néha dohányoznak a jelenlétében, és nem lehet mindenkiből professzort csinálni. A fontos inkább az, hogy a meglévő tehetségünket legyen lehetőségünk kibontakoztatni.

Öt éve, 2010-ben járt utána a témának egy sorozat második részeként egy norvég komikus, a szociológus végzettségű Harald Eia, aki végül hétrészes sorozatot készített több témában megvizsgálva, hogy a biológia vagy a környezet és a társadalom alakít minket jobban; a sorozat nem kis zavart okozott a norvég társadalomtudósok, főleg a szociológusok között. 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. október 06. 21:07
Szerény meglátásom szerint a feladvány kétszintes: 1. Össze kell rakni egy egész világon használható intelligenciatesztet (mondjuk, hogy ez megvan), 2. Bizonyítani kell, hogy akik az illető teszten jól teljesítenek, azok valamilyen mérce szerint a saját társadalmukban jól teljesítenek. Ha ugyanis az intelligenciateszt nem péniszméricskélésről szól, akkor nyilván egy arra vonatkozó előrejelzés, hogy a kitöltő mennyire lesz sikeres az életben.
Quet
2015. október 06. 20:17
Milyen lehet a norvég humor? Mint a norvég trópusok?
Csomorkany
2015. október 06. 19:58
Intelligencia az, amit az intelligenciateszt mér. Nyilvánvalóan nincs értelme két különböző intelligenciateszt pontszámait összevetni. Te az A teszten elértél 140 pontot, én a B teszten 150-et, tehát intelligensebb vagyok. Ez természetesen hülyeség.
Akitlosz
2015. október 06. 17:56
Szarból nem lehet várat építeni, akármilyen is a környezet. Szóval alapvető a hozott anyag, azaz a genetika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!