Lengyel ellenzék: a kormány megszégyenült, becsapta a visegrádi országokat

2015. szeptember 23. 11:39

Mint ismert, a visegrádi országok közül egyedül Lengyelország szavazott az Európai Bizottság kvótarendszere mellett. Beata Szydlo, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt kormányfőjelöltje szerda reggeli sajtóértekezletén bírálta Ewa Kopacz, lengyel miniszterelnököt, majd kijelentette: a lengyel kormány becsapta a visegrádi csoport országait.

2015. szeptember 23. 11:39

A lengyel kormány becsapta a visegrádi csoport országait, ami megnehezíti a térségbeli szolidaritás építését — mondta szerda reggeli rendkívüli sajtóértekezletén Beata Szydlo, az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság párt kormányfőjelöltje arra, hogy Lengyelország egyetlen visegrádi tagállamként az Európai Bizottság kötelező menekültelosztási terve mellett szavazott. „A döntés botrányos” – jelentette ki Szydlo.

Bátor külpolitikát szeretne

Hozzátette: „lehetőség volt a bizalom, a szolidaritás visszaállítására a térség országai között”. A politikus rámutatott: az EU belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán kedden elfogadott menekültelosztási terv precedensértékű, a következő menekülthullámok esetében a migránsokat már az uniós tagországokkal való egyeztetés nélkül fogják befogadni.

Mint mondta, a külpolitikát „bátran kell folytatni, szövetségeket építeni, kompromisszumokat keresni, de az állampolgárok érdekeinek és javának, valamint a nemzetbiztonságnak elsőbbrendűséget kell élveznie”. Ezt az elvet tartaná szem előtt a PiS, amennyiben az október végén esedékes parlamenti választásokat megnyeri – hangsúlyozta a legerősebb ellenzéki párt kormányfőjelöltje. 

A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform keddi lépését lengyel konzervatív politikusok és jobboldali kommentátorok is élesen bírálták.

Visegrádi szolidaritást sürgetnek

Jaroslaw Gowin, a PiS–szel választási koalíciót kötött Együtt Lengyelország (PR) elnöke úgy vélte, hogy Lengyelország „diplomáciai vereséget szenvedett”. „A lengyel kormány megszégyenült, fehér zászlót tűzött ki” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a lengyeleknek szolidárisaknak kell lenniük a visegrádi csoporttal.

Gowin úgy látja, hogy Lengyelország engedett a német diktátumnak, az Európai Bizottságnak, és a Kopacz–kormány így kész tények elé állítja a leendő kormányt is, amely kénytelen lesz a vállalt kötelezettséget teljesíteni. Tomasz Terlikowski, a konzervatív TV Republika hírtelevízió főszerkesztője szerda reggel úgy fogalmazott, hogy Ewa Kopacz miniszterelnök Lengyelország nevében fellépve „politikailag prostituálta magát, ráadásul ingyen”. A neves katolikus publicista szerint a lengyel kormány mocskos módon viselkedett a visegrádi szövetségesekkel szemben. „Ewa Kopacz számára ez talán kifizetődő" – jegyezte meg Terlikowski, utalva arra, hogy a várható októberi választási vereség után „Kopacz talán valamilyen uniós posztra számít”.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. szeptember 23. 18:26
Tusk is egy langyos figura volt..
Vadjoe
2015. szeptember 23. 15:16
Azért is sajnálatos ez az esemény, mert Közép-Európa csakis akkor lesz képes megvédeni az érdekeit Nyugat-Európával szemben, ha egységesen lép fel. Visegrád és a Balkán egyaránt.
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 23. 14:14
A PIS a lengyel Jobbik. A véleményüknek kb ugyanannyi jelentősége van mint a magyar újnyilasokénak: 0.
realista
2015. szeptember 23. 13:32
Ne felejtsük el, hogy a lengyeleknél igen erős az amerikai befolyás - nyilván "az ellenségem ellensége a barátom" hamis szemlélet alpján, de a lengyel emigráció hagyományos angolszász orientációja okán is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!