Frontex: Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban

2015. szeptember 01. 15:34

Törökországban szíriai útleveleket hamisító hálózat működik: sok arabul tudó, közel-keleti és észak-afrikai gazdasági migráns így próbál menekültstátuszhoz jutni – mondta egy francia rádiónak adott interjújában Fabrice Leggeri, a Frontex vezérigazgatója.

2015. szeptember 01. 15:34

Szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a migránsok bejutását az EU-ba – mondta kedden Fabrice Leggeri, a Frontex, az Európai Unió határvédelmi támogató ügynökségének vezérigazgatója. 

Vannak jelenleg olyan emberek Törökországban, akik azért vásárolnak hamis szíriai útlevelet, mert természetesen megértették, hogy milyen előnyei vannak ennek, hiszen a szíriaiak megkapják a menekült státuszt minden uniós tagállamban” – fogalmazott a Frontex vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. „A hamis szíriai útlevéllel rendelkezők általában tudnak arabul. Észak-Afrikából vagy a Közel-Keletről származnak, de inkább gazdasági migránsnak tekintendők” – tette hozzá. 

A Frontex vezetője szerint a hamis útlevelekkel való kereskedés egyelőre azonban nem jelent veszélyt az EU biztonságára. „Jelenleg nincs olyan tény, amely alapján azt mondhatnánk, hogy a potenciális terroristák így jutnak be Európába” - hangsúlyozta, mindamellett óvatosságra intett valamennyi határon. 

Leggeri megismételte azt a felhívását, hogy több határőrre lenne szükség az EU görögországi határán a migránsok regisztrálására, mielőtt azok belépnek a schengeni övezetbe. „Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer leterhelt, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmunk (a hatóságoknak), de nincs átfogó képünk arról, hogy ki lép be (az EU-ba) és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja” – hívta fel a figyelmet. 

A Frontex vezetője Angela Merkel német kancellárhoz hasonlóan arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Európába érkező migránsokat nem sikerült igazságosan elosztani a tagállamok között, akkor a schengeni övezet léte is veszélybe kerülhet. „Ezt a veszélyt kezdjük érezni mindennap. Látjuk, ahogy a rendőri ellenőrzések megerősödtek a belső határokon (a schengeni övezet tagállamai között)” – mondta Leggeri. „Amennyiben a külső határokat nem sikerül a tagállamoknak szolidáris módon kezelniük, megvan annak a kockázata, hogy minden egyes ország elkezdi újra ellenőrizni a nemzeti határait, ami pedig nem lesz hatékonyabb” – tette hozzá.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. szeptember 02. 06:35
Erdekes eddig egynek se volt utlevele, most meg hirtelen mind szir lett...
duzur
2015. szeptember 02. 00:45
Mennyi uj munkahely köszönhetö a népvándorlásnak! Alig gyözik kielégíteni az uj igényeket.És az építöipart is fel fogja lendíteni az uj börtönök felhúzása... Nem beszélve a koporsó gyártók konjunktúrájáról. :-(
pollip
2015. szeptember 01. 20:22
Merkel elintézte nagyon demokratikusan, egyedül.
Gregorius
2015. szeptember 01. 20:03
Mi ebben a meglepő, ahol igény van embercsempészekre, ott hamar szükség lesz útlevél hamisítókra is. A bűnszövetkezetek hamar ráharapnak egy ilyen halacskára, hiszen sokkal kevésbé kockázatos, mint a kábítószer csempészet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!