„Azt mondták, Svédország a szabadság földje. Hazudtak nekünk.” – Tiltakozás a nem központi elhelyezés ellen

2015. szeptember 23. 02:29

Egy svédországi menedékkérő fejtette ki a svéd közszolgálati televíziónak, hogy mik az igényeik (közben a háttérben megható élőképbe rendezték össze a gyerekeket). „Jó életet” szeretnének.

2015. szeptember 23. 02:29

A svéd közszolgálati TV, az SVT interjút készített Mohamed Khaleddel, az országba érkező muzulmán menedékkérők egyikével. A férfit társaival együtt a 655 lakosú Frederiksbergben található szállásra vitték, amivel azonban nem voltak megelégedve, mert nem elég központi, ezért nem voltak hajlandók elhagyni a buszt, ami odavitte őket. Khaled szerint azt mondták nekik, hogy Svédország a szabadság földje, de hazudtak. Olyan helyet szeretnének, ahol „jó életük lehet”.

(Érdemes megfigyelni, ahogy 1:03-tól a háttérben egy férfi felállítja a gyerekeket a busz lépcsőjére, mutatja, hogy integessenek, majd felhívja a sajtó figyelmét a megható látványra.)

A teljes beszélgetés leirata magyarul:

- Amikor idejöttünk, itt találtuk magunkat ezen a helyen. Harminc percet kell sétálni a legközelebbi élelmiszerboltig, a legközelebbi kórház 45 percre van autóval, és nincsenek iskolák. Az igényünk, hogy...

- Van itt egy iskola a faluban.

- Nem hinném. Azt mondták nekünk, hogy nincs. Nem tudom, még semmit sem láttunk. Épp csak megérkeztünk. Nem találunk semmiféle civilizációt a közelben. Azt kérjük, hogy egy olyan helyen lehessünk, ami közel van a központhoz. Gyerekeink vannak, hölgyek vannak velünk, a feleségeink, olyan helyre van szükségünk, ahol tanulhatunk, jó életünk lehet. Úgy jöttünk Svédországba, hogy azt mondták nekünk, a szabadság földjére jövünk – azt hiszem, hazudnak nekünk. Mindenki azt akarja, hogy szálljunk le a buszról, de mi nem akarunk, amíg valaki nem jön ide a bevándorlási hivataltól. 

- És mit mondtak?

- Hogy jönnek. Hogy mikor? Nem tudom. 

- Nem jöttek még?

- Nem. Senki.

- Tehát akkor nincs kapcsolatuk a hatóságokkal?

- Nincs. Egyáltalán nincs.

- Tehát akkor várnak.

- Igen, várunk. A buszon, a hidegben. 

(via Bitang úr mikroblogja)

FRISSÍTÉS: Az amerikai kormányzat hivatalos sajtóorgánuma, a Voice of America (Amerika Hangja)számol be arról, milyen nehézségeket okoz a menedékkérők áradata a svéd menekültellátásnak, és hogy a migránsok egyre csalódottabbak és elégedetlenebbek.

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. szeptember 24. 07:59
Igényeik???
Senye Péter
2015. szeptember 24. 06:40
Érthető. Ezek a hitetlen gyaurok nem biztosítják az igazhitűeket megillető kiszolgálást.
Jason Bourne
2015. szeptember 24. 05:39
Ez a fickó háborút legfeljebb csak tévében látott. Ha harc elől menekülne nem sírna, hogy messze van a vegyesbolt. Hanem örülne, hogy nem kell az életét féltenie.
öszödibeszéd
2015. szeptember 24. 04:10
Az arab faszi értelmi színvonala mint egy óvodás kislányé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!