Tíz republikánus elnökjelölt vitázik csütörtökön

2015. augusztus 05. 07:59

Keleti parti idő szerint csütörtök este 9-kor tíz amerikai republikáns elnök-aspiráns méreti meg magát egy tévévitában. Az előzetes felmérések alapján legnépszerűbbnek talált tíz jelölt mellett négy órával korábban hét kevésbé népszerű, de országos jelentőségű jelölt is megméreti magát.

2015. augusztus 05. 07:59

Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul, Marco Rubio, John Kasich és Chris Christie alkotja azt a tízes keretet, amely részt vehet a republikánus elnökjelölt-aspiránsoknak a Fox News csatorna által csütörtökön, Clevelandből, fő műsoridőben sugárzott első televíziós vitáján. Július végén a legnépszerűbb jelölt a képünkön látható Donald Trump volt.

A csatorna erről kedd délután döntött, az aspiránsok országos támogatottságát mérő öt legfrissebb mértékadó közvélemény-kutatás eredményeinek – a CBS, a Fox, a Bloomberg News, a Monmouth Egyetem és a Quinnipiac Egyetem méréseinek – összesítése alapján. A Fox a republikánus mezőny szokatlanul népes mivolta miatt kényszerült rá az előszűrésre.

A vita amerikai keleti parti idő szerint csütörtök este 9-kor (közép-európai idő szerint péntek hajnali 3-kor) kezdődik. A tízes élbolyból kimaradt hét országos jelentőséggel bíró republikánus aspiráns – Rick Perry, Rick Santorum, Lindsey Graham, Bobby Jindal, Carly Fiorina, George Pataki és Jim Gilmore – négy órával korábban, kevésbé nézett időpontban kap képernyős lehetőséget az érvek ütköztetésére.

Több politikai elemző szerint a fő műsoridős élbolyból való kimaradás súlyos csapást jelenthet több, a második csoportba sorolt politikus további kampányára. Emiatt többen bírálták a csatorna döntését, mert az egyszámjegyű támogatottsággal rendelkező politikusok támogatottsága belül lehetett a statisztikai hibahatáron.

Nehezen lehet túlbecsülni a vita jelentőségét a republikánus aspiránsok számára, a Pew kutatóintézet egy 2014-es felmérése szerint ugyanis az önmagukat „következetesen konzervatív” választók 47 százaléka a Fox Newst tartja fő politikai információforrásának. A kábeltévék piacán a Foxot az összesített nézettségben egyedül a Discovery előzi meg. Ebben a szegmensben azonban a csatorna fő műsoridős nézettsége júliusban már a 163. hónapja állt a vezető helyen, és az nagyobb volt, mint a centristának mondott CNN-é és a liberális MSNBC-é együttvéve.

A CNN szeptember 16-án ugyancsak két csoportban, de párhuzamosan fogja majd vitáztatni a Fehér Házra pályázó republikánus politikusokat. A csatorna még nem közölte, hogy milyen szempontok alapján fogja kettéosztani az aspiránsokat.

Az első vitacsoportból a közvélemény-kutatásokban egyértelműen vezető Trump ingatlan-befektető és televíziós személyiség, Bush volt floridai kormányzó, Walker Wisconsin kormányzója, Huckabee volt arkansas-i kormányzó, Carson visszavonult idegsebész, Rubio floridai, Cruz texasi, Paul pedig kentucky-i szenátor, Christie New Jersey-i, Kasich pedig ohiói kormányzó.

A második csoportból Perry volt texasi kormányzó, Santorum volt pennsylvaniai szenátor, Fiorina a Hewlett-Packard volt vezérigazgatója, Graham dél-karolinai szenátor, Pataki volt New York-i kormányzó, Gilmore pedig volt virginiai kormányzó.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. augusztus 05. 14:17
Csak tíz? Még kettőt már nem találtak valahol, hogy legalább egy tucatnyian lehessenek?
puszika
2015. augusztus 05. 11:20
De hol van a nagypofájú Mc Cain szenátor??? Ezek szerint a fasorba sincs.
silenceCZ
2015. augusztus 05. 08:54
szerintem talán a Randal Paul lenne a legjobb, de bárki jobb lesz közülük mint a Nobel-békedíjas.
Romania Mare 1918
2015. augusztus 05. 08:26
Orbannak mikor volt az utolso nyilvanos vitaja ? 10 eve. Ilyen orszag es ilyen buta nemzet nincs. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!